Linkovi

Vučić: 51 osoba stradala u poplavama


U parlamentu, premijer Aleksandar Vučić potvrdio da je u poplavama stradala 51 osoba, a u intervjuu RTS-u odbacio optužbe OEBS-a o cenzuri interneta.

Dok je premijer Srbije u parlamentu govorio o posledicama poplava, između ostalog, razvila se rasprava između Aleksandra Vučića i predsednik Nove stranke Zorana Živkovića, koji je rekao da je Vlada Srbije propustila da brže reaguje, da su tragične posledice poplave mogle da budu manje. Živković je postavio pitanje zašto nisu smenjeni odgovorni za to što Termoelktrana Nikola Tesla nema adekvatnu odbranu od poplava, dok je Vučić odbacio optužbe i rekao da su evropski zvaničnici iskazali divljenje za reakciju Vlade.

Vučić je rekao i da je u poplavama stradala 51 osoba i da se nada da je to konačan broj:

"Tačan broj je – utopljenika 24, uključujući i pripadnika naših vatrogasnih službi. Od pokretanja klizišta stradalo je jedno lice, nestalih lica je još četiri, pročitaću vam sva imena. Onih koji su prirodnom smrću na teritoriji osam opština preminuli je ukupno 26."

A u intervjuu koji je sinoć dao Radioteleviziji Srbije premijer Aleksandar Vučić je odbacio navode predstavnice OEBS za slobodu medija Dunje Mijatović, koja je izrazila zabrinutost zbog cenzure sadržaja na internetu u Srbiji. On je rekao da su apsolutno netačni navodi o pritisku na medije i cenzuri i da takve ocene i optužbe za cenzuru nanose veliku štetu Srbiji, a ne njemu.

Takođe, Vučić je govoreći odnosima sa Rusijom, rekao da ima pritisaka na Srbiju po pitanju Ukrajine, da su ti pritisci za sada izdrživi i da uprkos tome Srbija neće raskidati prijateljstvo sa Rusijom.

Srbija i Slovenija bez otvorenih pitanja

Za to vreme, Srbiju je posetio predsednik Slovenije Borut Pahor, koji se u razgovoru sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem složio da su odnosi dve zemlje uzorni i da među njima nema otvorenih pitanja. Pahor je dvodnevnu posetu Srbiji započeo razgovorom sa Nikolićem, a obraćajući se poslanicima u Skupštini Srbije on je ocenio da je pitanje Kosova u velikoj meri obeležilo odnose Srbije i Slovenije

"Ono što je suštinsko za ovo pitanje je da se u vezi sa ovim pitanjem Slovenija nikad nije odlučila ni u korist Srbije, ni protiv Srbije. Već je u vezi sa ovim pratila neke svoje načelne stavove, u koje i danas verujemo. Znali smo da često ovi stavovi o tom pitanju nisu nailazili na odobravanje ovde kod vas."

Srpski predsednik se zahvalio, kako je rekao, najbržoj mogućoj reakciji Slovenije u pružanju bezrezervne podrške kada su Srbiju zadesile poplave, a odgovorajući na novinarska pitanja, Nikolić je rekao da u odnosima između Srbije i Slovenije ne postoje otvorena pitanja:

"Svako svoju državu vodi tako da njegov narod živi bolje. MI se naravno ne slažemo sa Slovenijom u pogledu priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije, Slovenija može sa nama da se ne slaže u pogledu sankcija prema Ruskoj Federaciji. Ali to ne može da utiče na odnose Srbije i Slovenije."
XS
SM
MD
LG