Linkovi

Debata o poplavama u Srbiji


Poplave u Obrenovcu
Poplave u Obrenovcu

Da li su vlasti učinile sve što su mogle i da li je reakcija bila blagovremena - to su pitanja koja se, nakon povlačenja reka, sve glasnije čuju.

Premijer Srbije poručuje da će tužilaštvo reagovati tako gde ima osnova za postavljanje pitanje odgovornosti, a opozicija tvrdi da vlasti sprečavaju debatu o poplavama.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će tužilaštvo pokrenuti postupke u slučajevima gde postoji krivično delo i gde su učinjeni propusti u odbrani od poplava. Na pitanje novinara u Priboju da prokomentariše saslušanje predsednika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića i odgovori hoće li biti još takvih saslušanja, Vučić je rekao da je spreman za svaku drugu vrstu odgovornosti i da je očekivao ozbiljne i žestoke napade opozicije:

"Tužilac preduzima te mere, preduzima radnje. Tamo gde postoji biće krivičnog dela oni će pokretati postupke, tamo gde ne postoji verovatno neće i ne znam šta bih vam drugo rekao."

A u Skupštini Srbije se mimo dnevnog reda nastavalja rasprava o poplavama, a poslanici opozicije ne odustaju od pitanja da li su vlasti reagovale pravovremeno i da li su posledice poplava mogle biti manje. Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Borko Stefanović je rekao da im je od građana stiglo dosta pitanja o poplavama sa zahtevom da budu upućena Vladi:

"Prvo bismo sigurno pitali za Obrenovac.Zbog čega se Obranovac nije evakuisao na vreme, ko je za to konkretno odgovoran. Zašto postoji očigledan disbalans između onog što je rekao Republički hidrometeorološki zavod, što je bila odluka Sektora za vanredne situacije i onoga što su bile upaljene sirene. Tu posotoji jedan veliki disbalans i treba da neko objasni, pre svega građanima Obrenovca, zašto to nije urađeno na vreme."

A Kuća ljudskih prava i demokratije, koja okuplja nekoliko nevla-dinih organizacija, zatražila je danas od Vlade Srbije i svih nadležnih or-gana da hitno zaustave pritiske na pojedince, organizacije i institucije.

Uz podsećanje da istraga nije vođena protiv tabloida koji su danima imali naslovne strane o leševima koji plutaju po Obrenovcu, ili protiv premijera koji je dramatično pozivao dobrovoljce da brane Šabac, Kuća ljudskih prava upozorava da se istrage vode protiv osoba koje su na društvenim mrežama objavili ono što su čuli ili saznali.

Takođe, Kuća ljudskih prava kritikuje što je "umesto reakcije na cenzuru medija i na uklanjanje sadržaja u kojima se kritikuje rad Vlade Srbije, premijer Aleksandar Vučić u emisiji na RTS-u optužio OEBS da učestvuje u međunarodnoj zaveri za njegovu smenu, zbog toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji".
XS
SM
MD
LG