Linkovi

Mur: SAD cene predanost Srbije evropskoj budućnosti


Džonatan Mur
Džonatan Mur

Direktor kancelarije za južnu i centralnu Evropu u američkom Državnom sekretarijatu kaže da će Beograd kako se bude približavao članstvu u Uniji, možda morati da preduzima korake, koji će komplikovati odnose sa Rusijom...

Direktor kancelarije za južnu i centralnu Evropu u američkom Državnom sekretarijatu Džonatan Mur izjavio je da je SAD veoma drago da je nova Vlada Srbije formirana.

Osvrćući se na očekivanja Vašingtona u pogledu njene buduće politike, Mur je rekao da "SAD cene njen pravac delovanja u budućnosti, koji se zasniva i na predanosti prethodne vlade u pogledu normalizacije odnosa sa Kosovom, kao i na predanosti evropskoj budućnosti Srbije".

"Te poruke su snažno primljene ovde i mi ih veoma cenimo", dodao je Mur.

Gospodina Mura zamolili smo da prokomentariše stav Srbije u pogledu krize u Ukrajini i odnosa sa Rusijom. Srpski zvaničnici su naime u više navrata izjavili da mada se Srbija protivi narušavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, ona neće uvoditi sankcije Rusiji, odnosno neće se pridružiti sankcijama koje Evropska unija uvodi Rusiji.

„Da, Ivica Dačić je, sada, u svojstvu ministra spoljnih poslova govorio sasvim jasno o tom pitanju. Mi poštujemo njegov stav i stav Srbije u tom pogledu. Međutim, pitanje sa kojim će se Srbija dosta brzo suočiti, kako se bude približavala Evropskoj Uniji je da će Brisel i zemlje članice Unije očekivati da Srbija podrži stav EU o tom pitanju.

U samoj Evropskoj Uniji se vode diskusije o tome šta treba preduzeti - da li su to sankcije ili nešto drugo. U svakom slučaju kako se bude približavala EU, Srbija će možda morati da preduzima korake, koji će komplikovati njene odnose sa Rusijom, ali će biti konzistentni sa stavovima drugih članica Unije.

Mislim da možemo da računamo na to da će vlada u Beogradu doneti ispravne odluke o tim pitanjima naročito kada se ima u vidu da izuzetna zabrinutost u svetu povodom ilegalne aneksije Krima od strane Rusije i drugih akcija Rusije u Ukrajini“,
zaključio je Mur.
XS
SM
MD
LG