Linkovi

Obama večeras govori o stanju nacije


Predsednik Obama u Ovalnoj kancelariji radi na verziji svog govora o stanju nacije, u Vašingtonu 27. januara 2014.
Predsednik Obama u Ovalnoj kancelariji radi na verziji svog govora o stanju nacije, u Vašingtonu 27. januara 2014.

Bela kuća navodi da će Obamin govor biti u optimističnom tonu, i da će izneti “realne, konkretne i praktične predloge” za jačanje srednje klase i podsticanje društvenog razvoja.

Vašington se priprema za važno veče kada će predsednik Obama, u govoru o stanju unije pred Kongresom, izneti svoje najvažnije ciljeve. Kako je najavljeno iz Bele kuće, predsednik će pozvati zakonodavce da mu se pridruže u naporima da se otvore nova radna mesta i smanji jaz izmedju bogatih i siromašnih Amerikanaca ali će i obećati da će iskoristiti svoja izvršna ovlašćenja, i potpisati više izvršnih uredbi, ukoliko Kongres ne bude reagovao u ostvarenju tih ciljeva.

Bela kuća navodi da će Obamin govor biti u optimističnom tonu, i da će izneti “realne, konkretne i praktične predloge” za jačanje srednje klase i podsticanje društvenog razvoja. Obama će takodje pozvati Kongres da u punom sastavu usvoji zakon o imigracionoj reformi koji je prošle godine usvojen u Senatu, ali je naišao na protivljenje u Predstavničkom domu zbog negodivanja konzervativnih zakonodavaca.

Medju spoljnopolitičkim temama, očekuje se da će predsednik govoriti o okončanju rata u Avganistanu, mirovnim pregovorima sa Iranom i gradjanskom ratu u Siriji.

Obama će pokušati da ojača svoju popularnost u javnosti koja je pala ispod 50 procenata, posle niza kontroverzi prošle godine, uključujući i neuspešni početak sprovodjenja zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Obama podiže nadnicu za federalne kontraktore

Kao znak da je ozbiljan u nameri da koristi svoja izvršna ovlašćenja, predsednik Obama planira da poveća minimalnu nadnicu federalnim kontraktorima što nagoveštava obnovljeni politički sukob u Vašingtonu oko toga da li povećati plate svim radnicima koji minimalno zaradjuju širom zemlje.

Bela kuća je najavila da će predsednik Obama potpisati izvršnu naredbu kojom se povećava nadnica za vladine kontraktore sa 7 dolara i 25 centi na 10 dolara i 10 centi na sat. 2012.

Vlada je saopštila da je 16.000 federalnih radnika plaćeno na nivou ili čak ispod minimalne nadnice, što znači da će se ova izvršna naredba odnositi na relativno mali broj radnika u predstojećim mesecima dok vlada potpisuje nove ugovore sa privatnim poslodavcima.

Medjutim, šira debata izmedju predsednika Obame i njegovih republikanskih protivnika u Kongresu je da li širom SAD povećati minimalnu nadnicu.

To bi se odnosilo na 3,6 miliona radnika koji su, prema podacima od pre dve godine, plaćeni po minimalnoj nadnici ili ispod nje. Bela kuća navodi da će nadnica od deset dolara i deset centi na sat za nove federalne kontraktore podići nivo zarade gradjevinskim radnicima i osoblju u vojnim bazama koje pere sudove i veš.

Sa godišnjom zaradom od oko 21.000 dolara to bi podiglo tročlanu porodicu na iznad zvaničnog nivoa siromaštva.
XS
SM
MD
LG