Linkovi

Ekonomija u fokusu Obaminog govora


Predsednik SAD Barak Obama
Predsednik SAD Barak Obama

Predsednik Barak Obama će, kako se očekuje, u sutrašnjem govoru o stanju nacije ponoviti poziv na preduzimanje akcije kada je reč o ekonomiji i pomoći srednjoj klasi.

Sjutrašnji peti govor američkog predsjednika Baraka Obama o stanju nacije, u kojem će biti iznijeti prioriteti administracije za ovu godinu, biće pažljivo praćen u Sjedinjenim Državama i širom svijeta.

Obama će se, šestu godinu na položaju predsjednika, između ostalog usredsrediti na sve veći jaz između bogatih i siromašnih Amerikanaca, saopšteno je iz Bijele kuće.

“Predsjednik smatra da je ovo godina akcije, saradnje sa Kongresom gdje je to moguće i njegovo zaobilaženje gdje je to potrebno, kako bi se pomoglo građanima koji žele da napreduju ka srednjoj klasi”, rekao je portparol Džej Karni.

Tokom sastanka predsednika Obame sa grupom studenata u Beloj kući ranije ovog mjeseca, predsednik je takođe najavio tematiku ovogodišnjeg govora o stanju unije.

„Ja ću mobilisati američke gradjane oko zadatka da naša ekonomija pruži svakom Amerikancu, koji radi vredno, priliku da bude uspešan.“

Većina Amerikanaca takođe je zabrinuta zbog nejednakosti, ali se predsjednik Obama i dalje smatra politički polarizujućom ličnošću, sa najnižom popularnošću od preuzimanja položaja. Snažan otpor Obami pružaju i opozicioni republikanci, koji smatraju da je on prepreka ekonomskom rastu.

“Predsjednik Obama neće da prizna da Amerikanci snose posljedice njegove politike, koja je u poslednjih pet godina disproporcionalno pogodila najsiromašnije”, naglasio je republikanski senator Roj Blant.

Analitičari ne očekuju da će predsjednikovo sjutrašnje obraćanje doprinijeti efikasnijem radu podijeljenog Kongresa i ocjenjuju da bi očekivanja od Obaminog drugog mandata mogla da budu ograničena.

"Mislim da je predsjedniku uglavnom jasno da neće dobiti mnogo od Kongresa, osim ako se ne dogodi čudo na ovogodišnjim izborima odnosno demokrate povrate kontrolu nad Predstavničkim domom i osnaže većinu u Senatu. To je malo vjerovatno”, smatra Tomas Man iz Instituta Brukings.

Najbolje šanse za napredak u ovoj godini ima imigraciona reforma, dok su Obamini napori da pooštri zakone o kontroli naoružanja i poveća minimalnu zaradu i dalje blokirani. Kada je riječ o spoljnoj politici, očekuje se da će predsjednik naglasiti okončanje američkih borbenih operacija u Avganistanu, diplomatske napore da se okonča krvoproliće u Siriji i ukloni hemijsko oružje bez američke vojne intervencije.

Obama će takodje istaći postizanje privremenog sporazuma sa Iranom.Dekan fakulteta za Medjunarodne studije na Američkom unvierzitetu, Džejms Goldgajer, kaže da je sigurno da će Obama ukazati i na još jedan uspeh, a to je preliminarni nuklearni sporazum sa Iranom.

"Željeće da govori o činjenici da je to postigao. Za njega je takođe važno da ljude koji dovode u pitanje njegovu diplomatiju primora da se brane.”

Bijela kuća je pokrenula sveobuhvatnu kampanju na internetu i društevnim medijima uoči govora koji će, kako se očekuje, biti kraći ove godine.
XS
SM
MD
LG