Linkovi

Žene širom sveta u još težem položaju zbog pandemije


Palestinke obeležavaju Međunarodni dan žena na skupu u Gazi (Foto: AFP/Mahmud Hams)

Na Međunarodni dan žena su se više od 100 godina slavili uspesi žena širom sveta. Međutim, ove godine su žene u još težoj ekonomskoj situaciji od muškaraca, zbog gubitka poslova i sve većeg tereta brige o deci i kući.

Prema podacima Međunarodne organizacije rada, agencije Ujedinjenih nacija, žene širom sveta su zbog pandemije koronavirusa izgubile više poslova od muškaraca.

Tokom 2020. godine, pet odsto žena je izgubilo posao, što može da znači i manji broj sati na radnom mesu, u poređenju sa 3,9 odsto muškaraca.

"Svaki put kada se nešto dogodi u svetu, žene su dvostruko više pogođene", kaže za Glas Amerie Ankija Mullima, koordinatorka organizacije "Lemusica", koja podržava žene i devojčice u Mozambiku.

Ujedinjene nacije su tokom pandemije isticale koliko su žene bile disproporcionalno pogođene krizom u poređenju sa muškarcima.

"Rodna neravnopravnost se dramatično povećala tokom protekle godine, s obzirom na to da žene snose najveći teret zatvaranja škola i rada kod kuće", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Prema podacima svetske organizacije, 58 odsto zaposlenih žena globalno radi pod "neformalnim uslovima" ili obavlja poslova bez mnogo regulativa i često bez plaćanja poreza ili benefita. Žene takođe često rade u sektorima koji su najteže pogođeni pandemijom, kao što su uslužni sektor ili škole i vrtići.

U Sjedinjenim Državama, Afroamerikanke i hispanke su bio suočene sa većim gubitkom poslova 2020. godine i sporijim oporavkom proteklih meseci nego belkinje.

Prema podacima američkog Biroa za statistiku rada, 8,9 odsto Afroamerikanki i 8,5 odsto hispanki bilo je nezaposleno u februaru - u poređenju sa 5,2 procenta belkinja.

“Lako je davati uopštene izjave da Kovid 19 pogađa žene na radnim mestima, ali je činjenica da disproporcionalno pogađa različite grupe žena. U pojedinim sektorima - kao što su ugostiteljstvo i turizam radi veoma veliki broj Afroamerikanki i žena braon boje kože. I 2020. godine smo shvatili da su mnogi od tih sektora teško pogođeni", kaže za Glas Amerike aktivistkinja Minda Harts.

Čak i dok se suočavaju sa ekonomskim problemima, većom nezaposlenošću i većom brigom o deci zbog zatvaranja škola, žene širom sveta pronalaze načine da iskoriste svoje znanje i inspirišu druge.

Nubia Gaona Kardenjas, poljoprivrednica iz Kolumbije, kaže da ju je rastužilo to što su se majke u Bogoti mučile da nahrane svoju decu. Zbog toga je sa sinom došla na ideju kako da im pomogne.

"Sin mi je rekao: Mama, hajde da uradimo nešto produktivno. Da ih naučimo kako da obrađuju zemlju ili nešto drugo. Da im damo nadu", kaže Kardenjas za Glas Amerike.

Njihov kanal na Jutjubu, koji su pokrenuli u aprilu 2020. godine, sada ima više od 700.000 korisnika.

Širom sveta, žene koje rade kao krojačice odgovorile su na nagli rast potražnje za maskama.

"Verujemo da su žene snažne i da mogu da doprinesu promenama. Mi smo takođe sposobne i možemo da radimo uz muškace", poručuje za Glas Amerike Niga Mohamed, krojačica iz Iraka.

S ozbirom na to da se sve veći broj poslova obavlja kod kuće, Harts kaže da je to prilika da za industrije da imaju mešovitiju radnu snagu.

"Verujem da bi bilo više prilka za crnkinje i žene braon boje kože da rade za visoko-tehnološke ili velike kompanije iz ruralnih mesta u kojima možda žive ili iz određenih područja iz kojih jednostavno ne mogu da se presele u veći grad", ističe Harts.

Međutim, te promene će možda biti spore. Za mnoge žene širom sveta, najhitniji problem u pandemiji je kako da prežive.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG