Linkovi

Socijaldemokrate ponovo na vlasti u Švedskoj


Asa Romson iz Partije zelenih i Stefan Lefven, lider socijaldemokrata i novi premijer Švedske, u Stokholmu 14. septembra 2014.
Asa Romson iz Partije zelenih i Stefan Lefven, lider socijaldemokrata i novi premijer Švedske, u Stokholmu 14. septembra 2014.

Lider švedskih socijaldemokrata Stefan Lefven otpočeo je danas proces formiranja nove vlade posle pobede na parlamentarnim izborima, isključivši svaku saradnju sa desničarskim švedskim demokratama.

Lefvenova opoziciona partija se vratila na vlast ali nema parlamentarnu većinu. Njegova odluka da ne pregovara sa desničarskom Švedskom demokratskom strankom primoraće ga da povede komplikovane pregovore sa drugim strankama.

Socijaldemokrate su osvojile 31.1 odsto glasova, odnosno isti postotak kao i na izborima 2010. dok je Rajnfeltova Umerena Partija pala sa 30.1 odsto osvojenih na prethodnim izborima na svega 23.2 odsto u ovim izborima. Desničarska Švedska Demokratska partija osvojila je iznenađujićih 13 odsto glasova prema samo 5.7 odsto glasova pre četiri godine. Dobar izborni rezultat Demokratske stranke, mogla bi da prinudi Lefvena da traži kaoliciju sa umerenjacima, smatraju neki izborni analitičari.

Rajnfelt, koji je priznao poraz svoje stranke i alijanse desnog centra na parlamentarnim izborima, svojim stranačkim kolegama rekao i da će pored današnje ostavke svoje vlade, podneti i ostavku na mesto lidera Umerene stranke, najveće partije u koaliciji, koja je zemlju vodila poslednjih osam godina. Lefven je istakao da je zemlji potreban “novi pravac”.

.

XS
SM
MD
LG