Linkovi

Još jedno dete umrlo u imigracionom pritvoru


Agent granične službe (arhivski snimak)

Osmogodišnji dečak iz Gvatemale umro je u pritvornom centru američke vlade, potvrdile su imigracione vlasti. To je drugi put ovog meseca da je umrlo dete pritvorenih imigranata, posle nedavne smrti devojčice iz iste zemlje. Američka carinska i granična služba saopštila je da je dečak preminuo malo posle ponoći.

U ponedeljak je pokazao znake bolesti i zajedno sa ocem je prebačen u bolnicu u Alamogordu u Nju Meksiku. Tu mu je dijagnostikovana prehlada sa visokom tempreaturom, prepisan mu je antibiotik i pušten je ponedeljak popodne.

Dečak se iste večeri vratio u bolnicu sa mučninom i povraćanjem i preminuo samo nekoliko sati kasnije, saopštila je granična služba. Agencija navodi da uzrok smrti dečaka nije još utvrđen i da su obavešteni generalni inspektor Sekretarijata za unutrašnju bezbednost i vlada Gvatemale.

Portparol granične policije saopštio je da će uskoro biti objavljeno više detalja. Sedmogodišnja devojčica iz Gvatemale je umrla ranije ovog meseca nakon što su je uhapsili agenti na granici. Telo Džeklin Kal vraćeno je porodici u selu u Gvatemali.

Slika Džeklin Kal, sedmogodišnje devojčice iz Gvatemale koja je preminula u američkom pritvoru.
Slika Džeklin Kal, sedmogodišnje devojčice iz Gvatemale koja je preminula u američkom pritvoru.

Džeklin je umrla početkom decembra dok je bila u pritvoru granične službe, nakon što je ušla u SAD sa svojim ocem, Nerijem. Oni su putovali u karavanu migranata iz Centralne Amerike.

Mali, beli kovčeg sa telom Džeklin stigao je na aerodrom u Gvatemala Sitiju u nedelju i putovao 354 kilometra do njenog siromašnog sela. Na kovčegu je bila rukom pisana poruka Džimija Moralesa, predsednika Gvatemale - "Tražimo poslove, struju, vodu, puteve... da ne bismo morali da emigriramo."

Otac devojčice, Neri Kal, ušao je u SAD u nadi da će naći posao pošto poslova nema u Gvatemali.

Još nije jasno kako se Džeklin razbolela. Po svemu sudeći, bila je dobro kada su je agenti uhapsili sa ocem i drugim migrantima kada su prešli američku granicu. Razbolela se tokom vožnje autobusom do policijske stanice u koju je stigla sa groznicom od 41 stepena. Hitno je prebačena u bolnicu u El Pasu u Teksasu gde je preminula posle dva dana. Američki agenti kažu da je devojčica bila gladna i dehidrirana pre nego što je prešla granicu.

Kritičari američke imigracione politike kažu da je smrt Džeklin primer kakav tretman mogu da očekuju kada pređu američku granicu. Predsednik Tramp kaže da su svi imigranti dobrodošli u SAD, ali da moraju da u zemlju uđu legalno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG