Linkovi

Šampioni NBA lige idu na "doboš": Vlasnici Boston Seltiksa hoće da prodaju klub


Šampionska parada Boston Seltiksi (AP/Michael Dwyer)
Šampionska parada Boston Seltiksi (AP/Michael Dwyer)

Vlasnička grupa koja ima kontrolni paket deonica aktuelnog NBA šampiona Boston Seltiksa saopštila je da namerava da proda sve akcije.

U saopštenju objavljenom u ponedeljak, Boston Basketball Partners LLC je naveo da namerava da proda većinu svojih akcija 2024. ili početkom 2025. godine. Bilans svih akcija će se zatvoriti 2028.

Očekuje se da će Vik Grousbek, čija porodica vodi vlasničku grupu, ostati šef NBA tima dok se prodaja ne završi.

“Kontrolna porodica vlasničke grupe, nakon dugog razmišljanja i interne diskusije, odlučila je da proda tim zbog razmatranja imovine i planiranja porodice“, navodi se u saopštenju.

Seltiksi su prošlog meseca pobedili Dalas Maverikse u finalu NBA lige i osvojili 18. titulu u klupskoj istoriji.

Boston Basketball Partners - na čelu sa Grousbekom, njegovim ocem i investitorom H. Irvingom Grousbekom, zajedno sa biznismenom Stivom Paljukom - kupili su Seltikse za 360 miliona dolara od porodice Gaston 2002. Gastonovi su prethodno bili vlasnici tima od 1983.

Jedan od originalnih i poznatih brendova NBA lige, Seltiksi su prošle godine procenjeni na 4,7 milijardi dolara, podacima Forbsa, iza Golden Stejt Voriorsa (7,7 milijardi dolara), Njujork Niksa (6,6 miliona dolara) i Los Anđeles Lejkersa (6,4 milijarde dolara).

Trenutna vlasnička grupa je bila u klubu i kada su Seltiksi osvojili NBA titulu 2008. godine.

U mejlu osoblja Seltiksa koju je dobio Asošiejted pres, Vik Grousbek je napisao da su „posvećeni pronalaženju dostojne nove vlasničke grupe koja će voditi Seltikse ka više decenija uspeha“.

Dodao je: „Biće promišljen i temeljan proces da se pronađe kupac koji prepoznaje važnost Seltik Prajda na terenu i u zajednici”.

Prošle godine, Finiks Suns je kupio vlasnik hipotekarne firme Mat Išbija za četiri milijarde dolara. Zatim je usledila prodaja Milvoki Baksa vlasnicima Klivlend Braunsa Džimija i Di Haslama za 3,5 milijardi dolara.

Prošlog novembra, Mark Kuban je pristao na prodaju većine vlasničkih udela svojih Dalas Maveriksa Mirijam Adelson i Patriku Dumontu, koji upravlja kazino kompanijom Las Vegas Sands, za 3,5 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG