Linkovi

Zapad kritikuje Orbana, on čeka evropske izbore


Mađarski premijer Viktor Orban

Evropski saveznici mađarskog premijera Viktora Orbana povukli su redak potez – suspendovali su njegovu stranku iz saveza partija desnog centra u Briselu, zabrinuti zbog stanja vladavine prava i napada na evropske lidere. Pored toga, Amerika se založila za podršku slobodi medija i civilnom društvu u Mađarskoj, tvrdeći da su na udaru Vlade. Orban odbija kritike i nada se da će na izborima za Evropski parlament, biti promenjena klima u Uniji.

Ni u jednoj zemlji kampanja za evropske izbore nije tako žustra kao u Mađarskoj. Kampanja je nabijena emocijama i vrlo je lična. Na udaru vlade Viktora Orbana evropski zvaničnici – i optužbe da postoji zavera da migranti ostanu u Mađarskoj. Njegovim saveznicima u Evropi pukao je film – suspendovali su partiju Fides iz Evroske narodne partije – saveza stranaka desnog centra. Portparol premijera Zoltan Kovač za Glas Amerike kaže da to neće promeniti ništa.

“Oko najvažnijih pitanja, kao što je odbrana evropskih hrišćanskih vrednosti u migrantskoj krizi – nećemo praviti kompromis”.

Najvažnije pitanje je kriza demokratskih vrednosti - to je ono što zameraju savezici sa Zapada mađarskoj vladi. Američki državni sekretar Majk Pompeo je prošlog meseca u Budimpešti, pre sastanka sa Orbanom, razgovarao sa nekoliko nevladinih organizacija – među njima je bila Mađarska unija za građanske slobode.

“Bilo je važno, ne samo simbolično, to je poruka o demokratiji”, kaže Štefanija Kaproncaj iz Mađarske unije za građanske slobode.

Američki Stejt department podržao je mađarski civilni sektor i slobodu medija, ali bez više detalja. Vlada u Budimpešti nije oduševljena.

“Mi ne mislimo da treba da delimo lekcije drugim ljudima i državama šta treba da rade, a to očekujemo i od saveznika. Nevladine organizacije nemaju prava da učestvuju u političkom odlučivanju, to im nikad nije bio zadatak i nemaju mandat za to”, smatra Zoltan Kovač.

Aktivisti za ljudska prava tvrde da vlada pokušava da ukine drugačija mišljenja.

“Mađarska vlada sistemski uništava vladavinu prava i nezavisne institucije. Sistem raspodele i kontrole vlasti bukvalno ne postoji. Svako ko se ne slaže ili se usudi da kritikuje vladu, suočava se sa stigmatizacijom u medijima i u saopštenjima vladinih zvaničnika”, ocenjuje Štefanija Kaproncaj.

Suspenzija Fidesa, oslabiće položaj stranke u Briselu, ali Orbanova vlada veruje u promene nakon majskih izbora.

“Znamo svi da će se promeniti snage na evropskoj političkoj sceni”, poručuje portparol Viktora Orbana.

To znači i da će se Mađarska udružiti sa sličnim desničarskim strankama u Italiji, Poljskoj i Francuskoj – što bi zaista promenilo dinamiku u Briselu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG