Linkovi

Španija otvorena za migrante, ali do kada?


Migranti u Malagi, na jugu Španije

Umesto Italije, Španija je postala prva destinacija na koju stižu migranti iz Severne Afrike. Madrid je zauzeo manje rigidan stav prema migrantima od ostalih evropskih zemalja, i apeluje na EU da poveća pomorske kapacitete za potragu i spasavanje. Lokalne vlasti u Andaluziji kažu da im je potrebna dodatna pomoć i upozoravaju da migranti spavaju na podovima policijskih stanica i crkava. I kako njihov broj raste, mnogi se pitaju hoće li biti i političkih reperkusija.

Razdaljina između najbližih tačaka Afrike i Evrope u Gibraltarskom moreuzu je samo 14 kilometara. Španska obala privukla je više od 50 hilajda migranata koji su rizikovali život u pokušaju da tu stignu. Na tom putu udavilo se više od 550 osoba. Sevilja, glavni grad Andaluzije, prva je stanica na koju stižu migranti.

Migranti bi trebalo da su dobrodošli. Evropi će do 2050. biti potrebno više od 50 miliona ljudi kako bi se održao javni socijalni sistem. Nama su potrebni i to mora da reguliše Evropa”, smatra profesor međunarodnog prava na univerzitetu u Sevilji, Pablo Sančez.

Takav stav je suprotan od onog koji zastupa Italija koja se suočava sa sličnim demografskim izazovima, ali gde je populistička vlada odbila da prihvata migrantske brodove. U Španii još nema naznaka jačanja desnice, ali može li to da se desi ubuduće?

“Ne verujem da je to moguće. Problem mora biti rešen zajednički. Veliki je problem u tome što EU nema jurisdikciju nad pitanjem migranata. Nadležnost u tom slučaju je na nivou država”, kaže Sančez.

EU je u julu Španiji dala 29 miliona dolara pomoći za izgradnju smeštajnih kapaciteta za migrante. Integracija u društvo je druga priča. Na časovima španskog jezika koje finansira država, studenti govore o tome zašto su došli u Evropu. Mamadu Kante želi da pokaže kako je naučio španski.

Migranti na jugu Španije
Migranti na jugu Španije

“Želim da radim u Španiji i pomognem majci koja je u Maliju. Imam i devojku i bebu tamo, moram da radim za njih”.

“Majka mi je davno umrla, oca nikada nisam upoznao. Oduvek sam imao samo svoju veru. Nikada nisam imao podršku”, ističe Loren David Koman, migrant iz Gvineje.

Mnogi od studenata su deca koja su putovala sama i sada su pod zaštitom vlade. Ali aktivisti tvrde da nadležni imaju previše posla i da mnogi od mladih imigranata nestaju.

“To nas brine jer ovu decu vlast ne uzima pod svoje, a umesto nje to radi mafija. I ne znamo kakvu budućnost onda imaju”, naglašava Tereza Eskobar iz andaluzijskog Udruženja za ljudska prava.

Španska vlada podržava pozive EU da se izgrade centri za procesuiranje migranata u Africi, i da se investira u tamošnju ekonomiju kako bi se smanjilo simoraštvo koje migrante i dovodi u Evropu.

To je dugoročni cilj. Za sada, Španija se i ekonomski i politički mora nositi sa tim da je nova omiljena destinacija za migrante u potrazi za boljim životom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG