Linkovi

Novakova godina za istoriju


Đoković posle jednog od brejkova u četvrtom setu
Đoković posle jednog od brejkova u četvrtom setu

Najbolji teniser sveta Novak Đoković zaokružio jednu od najboljih sezona u istoriji tenisa osvajanjem treće gren slem titule u 2015.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković zaokružio je jednu od najboljih sezona u istoriji tenisa osvajanjem treće gren slem titule u 2015. godini. Posle pobeda u Melburnu na početku godine, finala u Parizu u junu i titule na Vimbldonu u julu, prvi reket sveta je trijumfovao i na poslednjem gren slem ove godine.

Do 10. Grand slem titule u karijeri Novak Đoković je stigao posle izuzetno napete i intenzivne borbe sa Rodžerom Federerom, koga mnogi smatraju najboljim teniserom svih vremena. Bilo je 6:4, 5:7, 6:4 i 6:4, posle tri sata i 20 minuta igre.

“Mislim da sam izašao na teren s jasnom vizijom onoga što treba da uradim. Bio sam vrlo usredsređen, koncentrisan, odmoran i odigrao sam poprilično dobro prvi set. U drugom je on počeo malo više da ubacuje prvi servis, imao je viši procenat, samim tim postao agresivniji i bilo mi je teže da uđem u ritam igre. On je neko kome retko kada opada nivo igre u toku meča, pogotovo u finalima velikih turnira, gren slemova. Zato je najbolji, najuspešniji teniser ikada. Zna kako da se nosi sa pritiskom, šampion je u svakom pogledu, i tim više je meni zadatak bio teži. Veliki izazov, ali bio sam spreman. Jednostavno, znao sam šta me očekuje, znao sam da će izaći na teren i pucati iz svih mogućih arsenala koje ima, izlaziće na mrežu, pokušavaće da mi poremeti ritam, jer sam ja igrač kome treba malo vise vremena da konstruiše poen. S druge strane, on je neko ko voli vrlo brzu igru, nema tu šta, igrali smo evo 42. put jedan protiv drugog. Izuzetno je velika pobeda, izuzetno sam ponosan na sebe i svoj tim, koji je takođe doprineo ovom uspehu”, rekao je Đoković posle svog drugog trijumfa u Njujorku.

Trideset-četvorogodišnji Federer, koji od poraza u vimbldonskom finalu nije izgubio nijedan set do sinoć, i kome je na putu do finala Ju Es Opena samo Filip Kolšrajber uzeo servis, doživeo je dva “brejka” već u prvom setu, a onda još po dva u trećem i četvrtom.

Publika na stadionu “Artur Eš” bila je u ogromnoj meri na starni Federera, a Đoković smatra da to nije iznenađenje:

“Kad igrate protiv igrača koji je osvojio 17 gren slem titula, koji je toliko dominantan, koji je evo kažu svi, a i ja moram da se složim, ako ne najbolji, onda jedan od najboljih u istoriji. Možda ne mogu da se porede generacije, tu ima dosta polemike ko je najbolji, ali on po rezultatima to zaslužuje, šampion je na terenu i van njega. Zna kako da se nosi sa pritiskom, sa medijima, sa svim stvarima koje ga okružuju. To je nešto što je normalno, ja ne mogu sada da očekujem da će većina publike biti na mojoj strani, ali radim na tome. Kroz svoj stav na terenu i van njega trudim se dobijem tu naklonost publike. Opet, igram protiv Federera i Nadala, koji su verovatno prvi i možda treći ili drugi teniser u istoriji tenisa. To je zlatna generacija, čiji sam ja deo, ponosan sam na to, a predamnom je nadam se još mnogo godina uspeha”.

Do kraj sezone ostalo je još skoro tri meseca, ali je gren slem sezona okončana. Đoković je doživeo samo jedan poraz, u finalu Rolan Garosa, i praktično je uspešniji od Serene Vilijams, koja je u Njujork stigla po kalendarski slem, a takmičenje na opšte iznenađenje završila u polufinalu.

“Serena je imala zasluženu pažnju ovde, jer je osvojila tri gren slema i borila se za taj istorijski četvrti u sezoni. S druge strane, da sam osvojio Rolan Garos, možda bih ja bio u toj situaciji, ali opet da sam osvojio Rolan Garos ne znam da li bi moj Ju Es Open i Vimbldon bili ovakvi kakvi jesu. Sve se s razlogom dešava. Sezona je bila, i dalje traje, ali gren slem sezona je bila izvanredna, najbolja ikad u mom životu i to je na neki način motiv više da se nastavi. Imam 28 godina, i dalje imam tu glad, ta vatra gori u meni, strast, ljubav prema ovom sportu, i svakodnevno ću i dalje biti posvećen, dokle god toga ima u meni”.

Na današnjoj svetskoj rang-listi Đoković je uvećao prednost nad drugoplasiranim Federerom i ona sada iznosi neverovatnih 6.600 poena, što bi mogla da bude najveća razlika između prvog i drugog igrača sveta ikada zabeležena.

XS
SM
MD
LG