Linkovi

Peta titula u Melburnu za Novaka


Đoković sa trofejem šampiona Austrelijen opena
Đoković sa trofejem šampiona Austrelijen opena

Najbolji teniser sveta u finalu po treći put pobedio Britanca Endija Marija i postao najtrofejniji igrač u Melburnu od početka "open ere"...

Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvoji je Austrelijen Open peti put u karijeri i tako postao igrač sa najviše trofeja na prvom grand slem turniru sezone od početka takozvane "open ere", 1968. godine.

Đoković je u svom petom finalu u Melburnu, treći put pobedio vršnjaka i dobrog prijatelja Britanca Endija Marija. Posle nešto više od tri i po sata igre bilo je 7:6 (5), 6:7 (4), 6:3 i 6:0 za Đokovića, koji sada ima ukupno osam grand slem trofeja u karijeri, po čemu se izjednačio sa nekoliko teniskih legendi, između ostalih Andreom Agasijem, Džimijem Konorsom i Ivanom Lendlom.

Prva dva seta bila su izuzetno naporna za obojicu tenisera i kako to čestvo biva odlučivale su nijanse, a kada je na početku trećeg seta Mari napravio "brejk", a Novak izgledao kao da se fizički muči delovalo je da bi Škot mogao da ostvari prvu pobedu u svom četvrtom finalu u Australiji. Međutim, Đoković je vratio "brejk", spasao još jednu "brejk loptu" u sedmom gemu, a kada je to prebrodio i poveo sa 4:3, osvojio je osam poslednjih gemova na meču.

Trofej najboljem teniseru sveta uručio je legen darni australijski teniser Roj Emerson, jedini čovek koji je osvojio više titula u Melburnu od Đokovića, ali svih šest pre nego što je profesionalcima dozvoljeno da igraju na najveća četiri turnira.

Đokoviću titula donosi 2.000 poena, s kojima će učvrstiti vođstvo na svetskoj rang-listi, ali i ček na više od 2,5 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG