Linkovi

Novak za Glas Amerike: Jedva čekam OI


Novak za Glas Amerike: Jedva čekam OI
Novak za Glas Amerike: Jedva čekam OI

Najbolji teniser sveta Novak Đoković i na poslednjem Grand Slem turniru sezone u Njujorku nastavlja sa odličnim partijama, koje pruža od početka godine. U ekskluzivnom razgovoru za "Glas Amerike", posle pobede nad Ukrajincem Aleksandrom Dolgopolovim, Đoković je govorio o fantastičnoj sezoni u kojoj za sada ima svega dva poraza, predstojećim Olimpijskim igrama u Londonu i sve većem broju uspešnih tenisera i teniserki sa prostora bivše Jugoslavije.

„Definitivno je najbolja godina u mojoj teniskoj karijeri, privukao sam mnogo pažnje, logično, tim uspehom i tim nizom pobeda, koji sam imao ove godine i ljudi na neki način pričaju da ova godina može da bude jedna od najboljih u istoriji našeg sporta i laska mi s jedne strane i to je veliki izazov za mene, a s druge strane stvara onako poprilično veliki pritisak i očekivanja, ali dobro mislim naučio sam da se nosim s tim i kao što sam rekao na sve gledam kao jedan veliki izazov koji sam spreman da prihvatim i iz dana u dan pokušavam da budem bolji na terenu, van terena i mislim da generalno gledano, bolji sam igrač, zreliji sam i znam kako da se nosim sa stvarima koje prate ovaj moj uspeh“.

Đoković pozitivno gleda i na sigurno najteži poraz ove sezone, protiv Rodžera Federera na Rolan Garosu, bez kojeg bi sada bio veoma blizu kalendarskog Grand Slema.

„Kad bi bilo, šta bi bilo, o tome ne razmišljam. Sve se dešava s razlogom, eto tako gledam, jednostavno iz tog meča sam izvukao neke pouke. Ono što je mene radovalo jeste što sam uspeo da se izdignem posle tog meča, da se oporavim od tog poraza i odigram najbolji turnir u životu i osvojim Vimbldon i postanem broj jedan na svetu. To je ono što je na neki način obeležilo taj srednji deo godine, to jedino pamtim iz tog dela, a meč protiv Federera je bio jako dobar, isto mislim da sam mogao bolje da odigram u nekim trenucima, ali dobro, mislim to se na neki način očekuje kada igrate velike mečeve, polufinale Grand Slema, protiv čoveka koji je najuspešniji teniser ikada. Ali kao što rekoh, uspeo sam da izvučem pouke i da se oporavim i da igram sjajno na travi“.

Na konstataciju da će sledeće godine imati priliku da pored četiri Grand Slem turnira pokuša da osvoji i zlatnu olimpijsku medalju, Đoković je odmah prešao na priču o Londonu 2012.

„Olimpijske igre se održavaju na travi i sigurno da mi pomaže činjenica da sam osvojio Vimbldon, sledeća godina je olimpijska i jako sam uzbuđen i jedva čekam, jedva čekam da budem deo srspkog olimpijskog tima. Ceremonija otvaranja je zaista poseban osećaj, posebno iskustvo koje nikad neću zaboraviti. To druženje sa celim olimpijskim timom, našim sportistima je isto nezaboravno iskustvo koje ću doveka pamtiti. To je jedan od velikih ciljeva za narednu godinu, ali o tom potom, ima još mnogo vremena do tada“.

Upitan da prokomentariše veliki broj veoma uspešnih tenisera i teniserki poreklom kako iz Srbije tako i iz ostalih iz zemalja bivše SFRJ, Đoković je rekao:

„Sjajno zaista, drago mi je da vidim da mnogo igrača i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, koji dolaze iz Srbije, i iz Hrvatske, i koji potiču sa prostora bivše Jugoslavije, a igraju za neke druge zemlje, nižu tolike uspehe. Evo kao što si rekao, naš jezik se priča sve više u ovom sportu, koji da budemo realni nije imao veliku tradiciju i istoriju u srpskom sportu. Mi smo realno i dan danas nacija timskih sportova i narod je navikao da gleda timske sportove i ja sam kao dete sam bodrio i košarkaše i vaterpoliste i rukometaše i odbojkaše itd, a danas je tenis jedan od najpopularnijih sportova i to je ono što me čini jako ponosnim i ne samo mene nego sve nas koji predstavljamo ovu zemlju u ovom sportu“.

XS
SM
MD
LG