Tramp želi da se Rusija vrati na samite vodećih razvijenih zemalja

Predsednik SAD Donald Tramp razgovara sa novinarima pre odlaska na samit G-7 u Kanadi (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

Rusija bi trebalo da bude pozvana na samite vodećih razvijenih zemalja sveta, rekao je američki predsednik Donald Tramp novinarima, dok je napuštao Belu kuću i kretao na samit Grupe 7 u Kanadi.

Pre nego što se ukrcao u predsednički helikopter "Marine One", Tramp je poručio da iako je “on sam najgora noćna mora za Rusiju... Rusija bi trebalo da prisustvuje ovom sastanku".

Još jedan od lidera G-7, premijer Italije Đuzepe Konte podržao je Trampov predlog na Tviteru

Međutim, portparol domaćina ovogodišnjeg samita kanadskog premijera Džastina Trudoa izjavio je da Kanada ostaje pri tome da je protiv vraćanja Rusije u to društvo.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je sve te izjave.

“Rusija se fokusira na druge formate, izvan Grupe 7", rekao je Peskov, prema navodima novinske agencije Sputnjik.

Rusija je pridodata tom političkom forumu 1997, koji je sledeće godine postao poznat kao G-8. Međutim, učešće Moskva na samiti vodećih industrijalizovanih nacija suspendovano je 2014. , pošto je anektirala Krim. Prošle godine, Rusija je saopštila da se za stalno povlači iz tog društva.

Tramp je takođe rekao da se nada da će tokom samita u Kvebeku u petak i subotu uspeti da reši problem - kako on smatra - nefer trgovinskih sporazuma sa američkim saveznicima.

"Radujem se ispravljanju nefer trgovinskih sporazuma sa zemljama G-7. Ako se to ne dogodi, nama će biti još bolje", objavio je Tramp na Tviteru pre nego što je krenuo na put.

Najbliži saveznici SAD spremni su da se suprotstave Trampu u vezi sa tarifama na čelik i aluminijum, koje je uveo Kanadi, Meksiku i Evropskoj uniji.

To pitanje sigurno će se naći na dnevnom redu sodvojenog sastanka Trampa sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i Trudoom, koje je veče pred samit kritikovao preko Tvitera.

Kao da tenzije nisu dovoljno visoke, Bela kuća je objavila da će predsednik Tramp samit G-7 napustiti ranije kako bi otputovao u Singapur na sastanak sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom. Tramp je najavio da će, ako samit prođe kako treba – pozvati Kim Džong Una u SAD.