Slučaj Pinka i RTS-a: Cenzura u direktnom prenosu

Fotografija napravljena od video snimka uključenja uživo i razgovora sa Urošem Markovićem iz Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović" na televiziji Pink.

"Jao, pa nemojte to da pričate... Čekajte, čekajte!" To je bila reakcija novinarke jutarnjeg programa Radio-televizije Srbije tokom razgovora u okviru uključenja uživo sa jednim od rukovodilaca bazena Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović" Uroša Markovića, pošto je on pomenuo ime zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića u negativnom kontekstu. I na televiziji Pink, uključenje je prekinuto pod sličnim okolnostima. Novinari i urednici ovih kuća tvrde da nije razlog cenzura, ali eksperti tvrde da je očigledno reč o cenzuri.

Novinarka Radio-televizije Srbije Sanja Belović i urednik Informativnog programa televizije Pink Goran Gmitrić rekli su posle ovih događaja Udruženju novinara Srbije da je Uroš Marković prekinut zbog njegovog "neprofesionalnog ponašanja", a ne zbog cenzure.

Sanja Belović je za UNS rekla da je na društvenim mrežama kružio isečeni video snimak u kojem je prikazan jedino kraj njenog uključenja, a i Goran Gmitrić tvrdi da uključenje nije prekinuto jer je Marković kritikovao Vesića, već zato što nije govorio o temi koja je servisna informacija za građane.

"Mlada novinarka ga je prekinula, jer se nije držao teme. To je bilo ispod svakog nivoa ljudskosti i profesionalizma", smatra Gmitrić i dodaje da su novinarku, koja je bila u uključenju, snimali mobilnim telefonima, očekujući njenu reakciju.

Medijski mrak

Suština tih napada je cenzura i autocenzura uživo, izjavio je Uroš Marković za Glas Amerike.

"Režim i mediji bliski režimu ne žele da građani vide i da postanu svesni da u Srbiji već sedam godina vlada apsolutni medijiski mrak - da oni ne dozvole da neko u programu uživo pomene javnog funkcionera, koga mi plaćamo, samo zato što se plaše reakcije vlasti - to je dokaz kakvo je stanje medija u Srbiji danas", rekao je on.

Ne propustite: FH: Vučić ide Orbanovim stopama u gušenju slobode medija

Marković je podsetio da je tokom poslednjih nedelju dana intenziviran medijski napad na sportski centar "Milan Gale Muškatirović" i Opštinu Stari grad i da je doneta odluka o osnivanju javnog preduzeća, koje bi preuzelo, "tačnije otelo" bazen od Starog grada.

Arhiva: Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, ocenjuje da su ovi događaji pokazali uživo šta znači cenzura i autocenzura, naglašavajući da to govori o samim reporterkama, ali prevashodno o urednicima televizija sa nacionalnim frekvencijama, koji "verovatno mnogo utiči na njih".

"To je evidentno poslednjih godina da novinari nacionalnih televizija - počev od javnog servisa preko komercijalnih - rade pod velikim pritiskom i da ne mogu da rade profesionalno i odgovorno, nego po diktatu. Na Pinku je to otvorena propaganda, a RTS godinama pledira da bude javni servis, ali to ne uspeva. Ovim je dokazao da im je cilj da ne talasaju i da nikako ne naljute vladara", kaže Bodrožić i ocenjuje da će nas to "skupo koštati", pošto se očigledno nismo izvukli iz jednopartijskog sistema, a biće potrebne godine da se posledice po profesiju uklone.

"Ovo se sad pretvara u jednu veliku kuću velikog brata u kojoj neko nadzire sve i ne pušta slobodan glas u etar", zaključuje Bodrožić.

Veži konja gde ti gazda kaže

Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji i dugogodišnji novinar i urednik, u izjavi za Glas Amerike kaže da identično reagovanje novinara Pinka i televizije RTS pri kriričkom pominjanju imena Gorana Vesića, dokazuje mnogo toga.

Arhiva - Rade Veljanovski (Foto: Medijacentar Beograd)

Kao prvo, Veljanovski smatra da ove kuće odustaju od standarda profesionalnog novinarstva i zanemaruju činjenicu da je višedecenijsko iskustvo demokratskog sveta manja zaštićenost nosilaca javnih funkcija, u pogledu mogućnosti izražavanja kritičkog mišljenja koje se odnosi na njihov rad.

"Drugo, obe su medijske kuće upregnute u propagandno promotivni aparat vlasti i ne samo da ne dopuštaju kritiku režima, već servilno preuzimaju ulogu zaštitnika političkih funkcionera i perača njihovih biografija", nastavlja Veljanovski i zaključuje da mediji o kojima je reč imaju interes da se ponašaju onako kako su se poneli njihovi reporteri.

Ne propustite: Mladi i mediji - daleko jedni od drugih

"Pink dobija znatne sume novca iz državnih fondova, sa, uglavnom, paradoksalnim obrazloženjem da ostvaruje javni interes, a RTS je zakonom doveden u situaciju da veći deo finansiranja takođe dobija iz državnog budžeta, pa zato 'vezuje konja gde mu gazda kaže'", podseća Veljanovski i dodaje da skoro da više nema novinara i urednika koji bi bli spremni da žrtvuju svoju karijeru, pa i svoju egzistenciju i egzistenciju svoje porodice, da bi se izborili za slobodu izražavanja i slobodan protok informacija.