Ruska blokada ukrajinskih pomorskih luka diže cene hrane u svetu

  • Lisa Šlajn

Arhiva - Kamion istovaruje tek požnjeveno žito u selu Žovtneve, Ukrajina, 14. jula 2016.

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) saopštila je da su se globalne cene hrane stabilizovale prošlog meseca na veoma visokom nivou, ali i da su bile nešto niže nego u martu, kada je zabeležen najveći skok cena hrane ikada.

Zvaničnici FAO vide male izglede za značajno smanjenje cena hrane sve dok traje rusko-ukrajinski rat. Obe zemlje zajedno proizvode gotovo trećinu svetskog izvoza pšenice i ječma i do 80 odsto isporuka suncokretovog ulja.

Zamenik direktora FAO u odeljenju za tržišta i trgovinu, Jozef Šmiduber, rekao je da prekid u izvozu tih i drugih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine uzima težak danak po globalnu bezbednost hrane. On je rekao da siromašne zemlje najviše pate jer im se cene kreira tržište.

Ne propustite: Ruske snage oštetile most ključan za ukrajinski izvoz žita

"To je skoro groteskna situacija koju vidimo u ovom trenutku", rekao je on. "U Ukrajini postoji skoro 25 miliona tona žitarica koje bi mogle da se izvezu, ali ne mogu da napuste zemlju samo zbog nedostatka infrastrukture i blokade luka. U isto vreme... nema otvaranja žitnog koridora za izvoz iz Ukrajine".

Letnji usevi pšenice, ječma i kukuruza u Ukrajini biće požnjeveni u julu i avgustu. Uprkos ratu, Šmidhuber je rekao da uslovi za žetvu nisu loši. On je rekao da bi oko 14 miliona tona žitarica trebalo da bude dostupno za izvoz.

Međutim, napominje da u Ukrajini nema dovoljno skladišnih kapaciteta. On je dodao da postoji velika neizvesnost o tome šta će se desiti u narednih nekoliko meseci dok se sukob nastavlja.

"I ono što takođe vidimo, a to su, naravno, samo anegdotski dokazi, da žito krade Rusija i da se kamionima transportuje u Rusiju", rekao je Šmiduber. "Isto važi i za poljoprivredne alate, traktore, itd, itd. I sve to može imati uticaja na poljoprivrednu proizvodnju".

Zvaničnik FAO je rekao da situacija u Ukrajini ukazuje da trenutni problem nije u dostupnosti, već u pristupu. Rekao je da ima dovoljno žita da ono ide okolo i da se nahrani svet. Problem je, kako je rekao, što se hrana ne pomera na mesta gde je potrebna.