Pismo senatora Iranu izazvalo kontroverzu

Pismo grupi od 47 republikanskih senatora upućeno Teheranu.

Predsednik Obama kritikovao grupu republikanskih senatora zbog otvorenog pisma Iranu, u kojem su upozorili da bi eventualni nuklearni sporazum sklopljen sa Obaminom administracijom mogao da traje samo dok je predsednik na položaju.

U otvorenom pismu Teheranu, 47 republikanskih senatora upozorilo je da će, ukoliko sporazum o kojem Sjedinjene Države i pet svetskih sila pregovaraju sa Iranom, ne bude odobren u Kongresu, taj pakt smatrati samo sporazumom “na izvršnom nivou” izmedju predsednika Obame i vrhovnog lidera Irana, Ajatole Ali Hameneija.

Američke spoljnopolitičke odnose sa drugim vladama gotovo uvek vode predsednik i njegove diplomate, zbog čega je direktna intervencija republikanskih zakonodavaca izazvala osudu predsednika Obame.

“Pomalo je ironično što neki članovi Kongresa imaju isti cilj sa predstavnicima tvrde struje u Iranu. To je neobična koalicija. Mislim da u ovom trenutku treba da se fokusiramo na to da li ćemo imati sporazum ili ne. Kada i ukoliko ga budemo postigli, onda ćemo biti u mogućnosti da objasnimo njegov značaj američkom narodu i uveren sam da ćemo moći da ga primenimo”, izjavio je Obama novinarima u Beloj kući.

Vodja demokratske manjine u Senatu, Heri Rid, izjavio je da je pismo šamar ne samo Sjedinjenim Državama, već i njihovim saveznicima.

“Tokom godina predsedničkog mandata Džordža Buša mladjeg, Demokrate i ja lično nismo se slagali sa njegovom spoljnom politikom. Govorio sam o tome na ovom mestu mnogo puta. Znamo kakva je katastrofa bio rat u Iraku. Ali čak i na vrhuncu neslaganja sa predsednikom Bušom, senatskim demokratama nikada nije palo na pamet da pošalju pismo Sadamu Huseinu ili nekom drugom iračkom lideru u to vreme. Time bismo osramotili svog glavnokomandujućeg – Džordža Buša.”

U istom duhu, američki potpredsednik Džo Bajden, koji je bio senator 36 godina, izjavio je da pismo preti da podrije sposobnost budućih predsednika da postižu medjunarodne sporazume, i da je “ispod dostojanstva institucije prema kojoj gaji najdublje poštovanje”.

Portparol Bele kuće, Džoš Ernest, ocenio je da je pismo pokušaj “podmetanja klipova u točkove” u procesu osetljivih pregovora sa Iranom.

Za to vreme, u Iranu, obraćajući se najvišem verskom telu - Skupštini stručnjaka, ministar spoljnih poslova Džavad Zarif izjavio je da je pismo američkih zakonodavaca nediplomatski potez bez presedana, i da pokazuje da se Americi ne može verovati.

“To je propagandni trik koji nema nikakvu pravnu vrednost. On pokazuje zabrinutost jedne grupe. Sporazum još nije ni postignut a jedna grupa govori o njegovom sadržaju. U svakom slučaju, propagandni potez započeo je sa Netanjahuovim obraćanjem američkom Kongresu a ovo je njihov drugi trik. Žalosno je što postoji grupa koja se protivi postizanju dogovora. Naravno, mi inististramo na tome da, ukoliko postignemo dogovor, prava iranskog naroda budu zaštićena i sigurni smo da postoje načini da se to postigne.”

Zarif je ocenio da će, ako sledeća američka administracija poništi eventualni sporazum sa Iranom, to predstavljati “grubo kršenje medjunarodnog prava.”