Linkovi

Bela kuća: Senatori podrivaju pregovore


Grupa američkih republikanskih senatora upozorila je u otvorenom pismu Iran da bi eventualni dogovor sa predsednikom Barakom Obamom mogao da važi samo dok je on na položaju.

Grupa američkih senatora upozorila je Iran da bi eventualni dogovor sa predsednikom Barakom Obamom mogao da važi samo dok je on na položaju. U otvorenom pismu Teheranu, koje predstavlja neuobičajnu intervenciju u proces kreiranja američke spoljne politike, senatori su podsjetili da Obama napušta položaj u januaru 2017., a da će mnogi zakonodavci ostati u Vašingtonu još dugo posle toga. Pismo su oštro kritikovali i Bijela kuća i demokratski zakonodavci, koji su ocijenili da ono slabi američku poziciju i pred ostatkom svijeta ističe američke političke podjele. Iranski zvaničnici su pak ocijenili da je riječ o propagandi i da pismo nema zakonsku vrijednost.

Republikanski senatori poručuju da Kongres ima svoju ulogu u ratifikovanju međunarodnih sporazuma.

“Eventualni dogovor o vašem programu za nuklearno oružje, koji ne odobri Kongres, smatraćemo samo izvršnim sporazumom predsjednika Obame i Ajatole Hameneija, koji novi predsjednik može lako da poništi”, navodi se u pismu koje je potpisalo 47 od 54 republikanska senatora. Takođe se naglašava da budući sastav Kongresa može u bilo koje vrijeme da izmijeni uslove sporazuma.

Prema američkom Ustavu, administracija je odgovorna za pregovore o međunarodnim sporazumima i zakonodavci rijetko direktno intervenišu kod lidera druge nacije, dok pregovori traju. Kontroverzno pismo su, između ostalog, potpisali mogući republikanski predsjednički kandidati 2016, Ted Kruz, Marko Rubio i Rend Pol.

Bijela kuća ocijenila je da je pismo senatora nastavak stranačke strategije da se podriju spoljnopolitički potezi predsjednika Baraka Obame.

“Činjenica je da republikanci, uključujući i glavnog autora pisma, već neko vrijeme jasno stavljaju do znanja da je njihov cilj da podriju pregovore sa Iranom”, saopštio je portparol Džoš Ernest.

Predsjednik Obama je prethodno, u intervjuu američkim medijima, rekao je da će Sjedinjene Države okončati pregovore, ukoilko ne bude mogao da bude postignut prihvatljiv dogovor. Obama je za televizijsku mrežu CBS rekao da svaki sporazum mora da omogući zapadnim inspektorima da potvrde da Teheran ne razvija nuklearno oružje.

"Tokom narednog mjeseca moći ćemo da utvrdimo da li njihov sistem može da prihvati izuzetno razuman dogovor ako su, kako kažu, samo zainteresovani za razvijanje nuklearnih programa u mirne svrhe. Ako je taj sistem u potpunosti transparentan, ako možemo da potvrdimo da ne razvijaju oružje, onda može biti dogovora. Međutim, to će od njih zahtijevati da prihvate provjere i ograničenja na njihov program koje, barem do sada, nisu bili spremni da odobre.”

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u istom programu ponovio da on i Obama dijele isti cilj – da se Iran spriječi da razvije nukleatno oružje – ali da nisu saglasni u pogledu načina da se to ostvari.

"Ne vjerujem inspekcijama u totalitarnim režimima. To nije funkcionisalo sa Sjevernom Korejom, koja ih je kršila i skrivala svoje namjere. Nije funkcionisalo sa Iranom koji je varao i obmanjivao inspektore. Teheran je pod njihovim nosem izgradio dva podzemna bunkera, o kojima ti isti inspektori, niti američka, izraelska i britanska obavještajna agencija nisu znali godinama. Zbog toga bih bio mnogo oprezniji. “

Netanjahu se takođe usprotivio pregovorima sa vladom povezanom sa ekstremistima iz Hamasa, koji ne priznaju Izrael.

XS
SM
MD
LG