Povećan rizik od nuklearnog napada

  • Kerolajn Presuti

Predsednik Barak Obama kaže da je rizik od nuklearnog napada povećan jer terorističke organizacije nastoje da se domognu nuklearnog materijala.

Drugog dana nuklearnog samita, u Vašingtonu, američki predsednik je upozorio da svetski lideri moraju da deluju, a ne samo da diskutuju o bezbednosti nuklearnog materijala. 47 zemalja koje učestvuju u dvodnevnoj konferenciji planiraju usvajanje zajedničke deklaracije u kojoj će obećati da će u roku od četiri godine osigurati bezbednost svih nuklearnih materijala koje poseduju.

Obama je objasnio zašto je organizovao najveći skup svetskih lidera pod pokroviteljstvom SAD od 1945. godine

Dve decenije posle završetka hladnog rata, suočeni smo sa surovom ironijom istorije. Rizik nuklearne konfrontacije izmedju zemalja je smanjen, ali je pojačan rizik od nuklearnog napada.

Predsednik je naveo da mala količina plutonijuma, veličine jabuke, može da ubije na stotine hiljada ljudi.

Postaje sve očiglednije da je pretnja nuklearnog terorizma jedna od najvećih pretnji globalnoj bezbednosti“, upozorio je Obama.

On je najavio da će na samitu pozvati učesnike da ojačaju Medjunarodnu agenciju za atomsku energiju, a od pojedinačnih zemalja zatražiti da detaljno obrazlože mere koje preduzimaju kako bi zaustavili krijumčarenje nuklearnog materijala .

Posle jučerašnje diskusije na samitu, Kina je obećala da će pojačati pritisak na Iran da odustane od nuklearnih ambicija. Ukrajina je pristala da eliminiše svoje zalihe visoko obogaćenog uranijuma, dok će Kanada vratiti veliki inventar obogaćenog uranijuma Americi na čuvanje.

U okviru samita, američka državna sekretarka Hilari Klinton i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov potpisali su protokol o eliminaciji plutonijuma iz proizvodnje oružja za odbrambene programe SAD i Rusije.

U medjuvremenu, Južna Koreja je saopštila da će biti domaćin sledećeg samita o nuklearnoj bezbednosti.