Galup: Nemačka ima najbolji rejting kao svetski lider, Rusija najgori, u Ameriku najviše veruju na Kosovu

Nemački kancelar Olaf Šolf (Foto: Christoph Soeder/Pool via REUTERS)

Nemačka je dobila najviše ocene kao svetski lider, prema novoj anketi Galupa objavljenoj u utorak na osnovu ispitivanja u 133 zemlje.

Nemački rejting je iznosio 46 odsto u 2023, dok su SAD odmah iza njih sa 41 odsto.

Rezultati istraživanja Galupa (Courtesy, Gallup)

Kao najveća evropska privreda, Nemačku kao lidera vidi oko 60 odsto ispitanika u Evropi, što je duplo više nego u Sjedinjenim Državama. Sjedinjene Države, istorijski dominantna sila, doživele su blagi pad liderskog rejtinga u nekim afričkim zemljama i Indiji, najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

Neslaganje sa liderskom pozicijom SAD poraslo je na 36 odsto, što je povećanje od jednog procenta u odnosu na prethodnu godinu. Čini se da je sukob u Gazi uticao na rejting SAD u nekim zemljama.

Galup primećuje blagi pad u zemljama u kojima je sprovedeno ispitivanje posle početka sukoba. Čini se da je nedvosmislena podrška Sjedinjenih Država Izraelu povećala liderski rejting SAD u toj bliskoistočnoj zemlji na 81 odsto, ali je odobravanje te uloge palo na 11 odsto „u Državi Palestini“.

„Vidi se da Sjedinjene Države nedosledno primenjuju međunarodno humanitarno pravo i zakon o ljudskim pravima, prozivajući Rusiju za zloupotrebe u Ukrajini, ali ne kritikujući saveznike poput Izraela zbog kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Gazi“, ocenila je Marjam Zarnegar Delofre, profesorka međunarodnih odnosa na vašingtonskom Džordžtaun univerzitetu.

Anketa nudi sumornu sliku o Rusiji, posebno u Evropi, sa više od 90 odsto neodobravanja. Sveukupno, međutim, odobrenje ruske liderske uloge bilo je 22 odsto prošle godine, u odnosu na 21 odsto u 2022.

Kina je sa 58 odsto imala najveće odobravanje u Africi, a slede SAD (56 odsto), Nemačka (54 odsto) i Rusija 42 odsto. Ali smatra se da SAD imaju prednost "meke moći" nad Kinom u većini delova sveta.

Širom sveta, liderske sposobnosti Sjedinjenih Država ocenjene su više na Kosovu (84 odsto) nego u ostatku sveta. U Rusiji su SAD dobile najviše negativnih ocena - 88 odsto. Sa rejtingom od 39 odsto, SAD imaju najbolji rejting ako se gledaju zbirno Južna i Severna Amerika, a zatim sleri Nemačka sa 29 odsto.