Linkovi

Zvaničnik UN-a: Dani Islamske države u Iraku su odbrojani


Pripadnici iračkih snaga za brze odgovore na vojnom vozilu tokom bitke protiv Islamske države u Mosulu, 20. maja 2017. (REUTERS/Ari Jalal - RTX36PX5 )

Visokorangirani diplomata Ujedinjenih nacija u Iraku izjavio je da su dani takozvane Islamske države u toj zemlji odbrojani i da je oslobođenje grada Mosula "neizbežno".

"Dani takozvanog ISIL kalifata u Iraku su odbrojani, zahvaljujući hrabrosti i patriotizmu iračkih bezbednosnih snaga, uključujući i mobilisane jedinice, pešmerga i plemenske dobrovoljce, kao i izdržljivosti naroda u Iraku", rekao je članovima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija šef Misije UN za pomoć u Iraku, Žan Kubis.

"Oslobođenje Mosula je izvesno", rekao je govoreći o poslednjem uporištu terorističke grupe u Iraku. "Operacije se prebacuju na preostale oblasti i džepove prisustva Daeša, uključujući i granice sa Sirijom", rekao je Kubis.

Žan Kubis, tada predstavnik Ujedinjenih nacija za Avganistan, govori tokom konferencije za novinare u Kabulu, 13. jula 2014.
Žan Kubis, tada predstavnik Ujedinjenih nacija za Avganistan, govori tokom konferencije za novinare u Kabulu, 13. jula 2014.

ISIL i Daeš akronimi su po kojima je poznata teroristička grupa Islamska država.

Teroristi su zauzeli drugi najveći grad u Iraku sredinom 2014. godine. Iračke nacionalne snage, uz podršku međunarodne anti-ISIL koalicije, zapčele su vojne operacije kako bi ponovo zauzele Mosul u oktobru 2016. Istočni deo Mosula preuzet je krajem Januara, a bitka za zapadni sektor započela je narednog meseca.

Last Mosul Neighborhoods Held by Islamic State Could be Hardest to Recapture
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

"Povratili smo 90 odsto desne obale i dali smo prioritet zaštiti civila, dok ih teroristi koriste kao ljudski štit", rekao je tokom sastanka izaslanik UN-a Mohamed Sahib Mežid Morzuk.

Ali, vojne operacije skupo koštaju iračko stanovništvo. Kancelarija UN za humanitarne poslove saoptšila je da je gotovo 660.000 ljudi raseljeno iz grada Mosula otkako su počele operacije prošle godine, gotovo pola miliona iz zapadnog Mosula.

Ujedinjene nacije saopštavaju da civilima koji napuštaju svoje domove nedostaju hrana, pitka voda, gorivo, lekovi i mleko za bebe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG