Linkovi

Zvaničnik SAD za VOA: Provladine sirijske snage ostale unutar zone deeskalacije


Mapa Al Tanfa, Sirija

Sirija osuđuje napad koalicije predvođene SAD na provladine vojne pozicije, u kome je prema tvrdnjama sirijskih zvaničnika ubijeno nekoliko ljudi i izazvana materijalna šteta.

Sirijski zvaničnici rekli su u petak da su vazdušni napadi u blizini granice sa Joranom omeli napore Sirijske vojske i njenih saveznika da se bore protiv Islamske države.

Rusija, bliski saveznik sirijske vlade, nazvala je vazdušne napade protiv vladinih vojnih pozicija "neprihvatljivim".

U četvrtak, zvaničnici SAD saopštili su su avioni koalicije napali provladine sirijske snage koje su nastavile da povređuju zonu deeskalacije, proglašenu oko vojne baze u kojoj specijalne snage obučavaju sirijske milicije.

Portparol Centralne komande SAD, major Džoš Žak rekao je za Glas Amerike (VOA) da su provladine sirijske snage formirale konvoj severozapadno od al Tanf baze, u kome su bili sirijski tenkovi, buldozeri, oklopna, artiljerijska i tehnička vozila i da su započeli sa formiranjem borbenih pozicija za svoje tenkove.

Nakon nekoliko sati kretanja, koalicioni avioni preleteli su kroz vazdušni prostor i čak ispalili rakete u zemlju kao upozorenje u blizini provladinih snaga, ali one su nastavile da formiraju svoje pozicije, rekao je Žak.

Koalicija je takođe upotrebila vruću liniju deeskalacije, ustanovljenu između SAD i Rusije, kako bi videla da li Rusi mogu da ih navedu da napuste oblast, ali nekoliko vidljivih ruskih pokušaja nije rezultiralo nikakvim promenama u ponašanju ovih snaga, dodao je.

"Nakon toga, nismo mogli da uradimo ništa drugo", rekao je Žak za VOA. "Imali su sve šanse da napuste oblast".

Koalicija je u petak izdala saopštenje u kome se kaže da su u dva vazdušna napada u blizini al Tanfa u četvrtak uništeni tenk, dva (građevinska) utovarivača, još jedan komad građevinske opreme i taktičko vozilo. Deo sirijskih snaga ostao je u zoni deeskalacije, ipak, koja je već mesecima ustanovljena kao zona od 55 kilometara prečnika kruga oko al Tanf baze.

"Pozivamo ih da se povuku iz zone deeskalacije", rekao je Žak za VOA.

Pobunjenici su pozdravili udare koalicionih snaga i ohrabrili buduće akcije protiv provladinih sirijskih snaga i šiitskih milicija koje takođe pokušavaju da preuzmu kontrolu nad strategijskom pograničnom tačkom.

"Ono što se dogodilo danas demonstrira da ne mogu da dosegnu naše teritorije", rekao je Al-Bara Fares, portparol pobunjeničke grupe Maghavir al Tavra, za Glas Amerike. "Kada pokušaju, mi obavestimo koalicione avione, koji unište konvoj".

Zaštita snaga

Zvaničnik SAD procenio je "verovatno desetine boraca" bilo u konvoju unutar zabranjene zone pre napada.

"Udar nije promena politike", već primer šta se događa kada komandant na terenu pozove u zaštitu snaga, rekao je drugi zvaničnik.

Tenzije su narasle kada su se snage sirijske vlade i snage koje SAD podržavaju borile blizu jedni drugih. Snage i jednih i drugih rekle su da pokušavaju da potisnu borce Islamske države iz te oblasti.

U saopštenju koalicionih snaga u sredu potvrđuje se da sporazum o zonama deeskalacije ostaje na snazi.

Major Žak rekao je za VOA da se Rusija složila da pozove SAD na neučestvovanje u konfliktu kad god planiraju da izvode operacije u krugu od 55 kilometara od baze. Rusi su upotrebili liniju za komukaciju manje od 24 sata pre nego što su Sirijci narušili taj prostor.

"Linija je bila uspostavljena i funkcionalna", dodao je.

Vojska SAD kaže da nije komunicirala sa provladinim sirijskim snagama i da samo razgovara sa ruskim snagama kada postoji potreba da se preduprede pogrešni proračuni kada su američki i ruski avioni istovremeno u misijama bombardovanja sa sirijskog neba.

Inicijativa protiv Islamske države

Anti-IS koalicione snage operisale su po oblasti al Tanf tokom više meseci. Njihov fokus bio je da se obuče i posavetuju grupe sirijskih pobunjenika o tome kako da najbolje kontrolišu ključne teritorije na južnim granicama Sirije, prema Jordanu i Iraku.

Provladine sirijske snage bile su 25 kilometara udaljene od baze al Tanf, kada su ih napali avioni koalicije, tvrdi Fares.

Fares kaže da su provladine sirijske snage pokušale da dobiju pojačanje od obližnjih šiitskih militanata, ali da su koalicioni avioni bili brži.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG