Linkovi

Zvaničnici u Gvatemali upozoravaju: Moguća nova erupcija


Reka lave preplavila je obalu i pogodila selo El Rodeo koje se nalazi u najužem prstenu oko vulkana

Najmanje 75 osoba je poginulo, a više od 200 vodi se kao nestalo posle iznenadne erupcije vulkana Fuego u Gvatemali, saopštili su zvaničnici. Više od 1,7 miliona ljudi pogođeno je erupcijom, dok je 3.000 evakuisano.

Erupciji vulkana Fuego u Gvatemali možda još nije došao kraj.

Tako glasi poslednje upozorenje službi za hitnu pomoć, koje navode da nagoveštaji nove vulkanske aktivnosti ukazuju da bi moglo doći do nove erupcije. Posle upozorenja, stanovnici koji žive u oblasti blizu vulkana pobegli su iz svojih domova, dok su sklonište potražile i spasilačke ekipe.

Vulkan je prvobitno proradio u nedelju, a talas ključale lave i vrelog pepela pogodio je obližnja sela. Erupcija Fuega, čiji naziv na španskom znači vatra, bila je jedna od najsnažnijih u poslednjih četrdeset godina.

Međutim, usred haosa bilo je i trenutaka olakšanja, kada su spasioci iz ruševina kuće prekrivene vulkanskim pepelom i ostacima užarene lave izvukli bebu.

Ipak, meštani obližnjeg sela San Migel de Lotes nisu puni nade. Roni Rokael traga za svojom 18-godišnjom ćerkom, za koju ne zna da li je živa.

"Došli smo da vidimo da li možemo da je spasimo.. ili u najmanju ruku pronađemo njeno telo", rekao je Rokael

Kako vreme odmiče tragičnih priča sve je više, poput nezamislivog gubitka Lilijan Hernandes, koja kaže da joj je poginulo 36 članova porodice.

Zbog erupcije je do sada evakuisano više hiljada ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG