Linkovi

Raste broj žrtava erupcije vulkana u Gvatemali


Stanovnici nose telo osobe stradale u erupciji vulkana Fuego u Eskintli, u Gvatemali (Foto: AP/Oliver de Ros)

Preživeli u erupciji vulkana Fuego u Gvatamali počinju da oplakuju nekoliko mrtvih koji su mogli da budu identifikovani u utorak, nakon što su sedimenti lave, gasa i delovi stenja usmrtili najmanje 60 ljudi i prekrili obližna sela slojevima pepela i blata.

Snimci lokalne televizije pokazuju ljude u žalosti kako hodaju ulicama i nose sanduke sa telima stradalih.

Dok spasioci nastavljaju da tragaju za preživelima, vlasti podižu prijavljeni broj mrtvih dok se sve više tela izvlači iz ruševina u selima koja su najteže pogođena. Oni tvrde da se očekuje da će broj žrtava dalje rasti.

Zvaničnici zaduženi za katastrofe kažu da je erupcija u nedelju pogodila više od milion ljudi, sa 3.265 evakuisanih iz oblasti oko vulkana i 20 povređenih koji su preveženi u medicinske ustanove.

Ekipe koje pomažu ljudima u provincijama Eskuintla, Sakatepegez i Čimaltenango izvode operacije tragajući za nestalim ljudima.

"Reka lave prelila se preko korita i pogodila selo Rodeo. Tamo ima povređenih, spaljenih i mrtvih ljudi", rekao je nacionalni koordinator za katastrofe, Serđo Kabanas preko radija. "Evakuišemo i spasavamo ljude".

Kovčeg poginulog prekriven cvećem, u granu San Huan Altotenango, Gvatamala, 4. juna 2018.
Kovčeg poginulog prekriven cvećem, u granu San Huan Altotenango, Gvatamala, 4. juna 2018.

Direktor Nacionalnog instituta za forenzičke nauke Gvatamale rekao je da je 17 žrtava do sada identifikovano. Temperature lave dostižu 700 stepeni Celzijusovih, činjeći identifikaciju poginulih ekstremno teškom.

"Imamo puno problema u identifikovanju, pošto su neki od poginulih izgubili otiske prstiju. Moraćmo da sprovedemo druge antropološke metode i ukoliko bude moguće, da uzmemo DNK uzorke kako bismo ih identifikovali", rekao je Fanuel Garsija.

Fuego je lociran na 44 kilometra jugozapadno od glavnog grada, Gvatamala Sitija, i blizu je grada Anigua, koji je popularna turistička destinacija.

Međunarodni aerodrom Al Aurora ponovo je otvoren u ponedeljak, nakon što je bio zatvoren zbog opasnosti koju po avione donosi vulkanski pepeo.

Ujedinjene nacije izdale su saopštenje u kome se kaže da je generalni sekretar, Antonio Gutereš, duboko ožalošćen tragičnim gubitkom života i značajnom štetom koju je izazvao vulkan El Fuego, te da su UN spremne da podrže nacionalne napore na spasavanju i pružanju pomoći.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG