Linkovi

"Zima u plamenu" - svedočanstvo o Ukrajini


Scena iz dokumentarca "Zima u plamenu"
Scena iz dokumentarca "Zima u plamenu"

U dokumentarnom filmu nominovanom za Oskara – Zima u plamenu – autor Jevgenij Afinevski opisuje dogadjaje iz 2014. kada se milion Ukrajinaca udružilo i suprostavilo korumpiranom političkom režimu, a zatim ušlo u krvavi obračun sa policijom.

Milion ljudi okupilo se na trgu Majdan u Kijevu i drugim lokacijama u centru grada, u novembru 2013, gnevno zbog odluke predsednika Janukoviča da odustane od važnog i dalekosežnog sporazuma sa EU u korist jačih odnosa sa Rusijom. Kako je protest jačao, muškarci, žene, pa čak i deca pozivali su proruskog predsednika Janukoviča da podnese ostavku.

“Ja sam protiv Janukoviča. On nije dobar predsednik. Njegova policija je pretukla ženu pred mojim očima. Tuku devojke, mladiće, čak su pretukli mene.”

Mirni protest prerastao je u nasilje kada su Janukovičeve specijalne policijske jedinice, nazvane Berkut, napale nenaoružane civile. Jevegenij Afinevski nastavio je da snima.

“U tom trenutku, niko nije razmišljao o opasnosti. Svi smo razmišljali kako da dokumentujemo svaku sekundu i sačuvamo ovaj istorijski trenutak.”

“Zima u plamenu” je dokumentarno svedočanstvo o policiji koja je tukla gradjane i nasumično otvarala vatru. Uprkos ledenom vremenu i brojnim žrtvama, protesti su nastavljeni.

“Video sam lekare iz svih delova Ukrajine, iz Kijina, Lavova, Vinice… 24 sata dnevno su pružali pomoć ljudima.”

Afinevski kaže da ne bi uspeo da snimi sva dešavanja tokom protesta bez pomoći društvenih i multimedija.

“Počeo sam da se obraćam filmskim autorima, profesionalcima, i amaterima koji su bili na protestima. Jer svaka osoba koja je imala neku opremu, neki snimak, a ja sam koristio video kamere, mobilne telephone, GoPro kamere, tablet računare… sva moguća tehnologija nam je bila korisna.”

Posle 93 dana nasilja, Janukovičeva administracija je pala. Ukrajinski parlament je usvojio niz zakona kojim je policija Berkut rasformirana, otkazane operacije protiv demonstranata, obnovljen Ustav iz 2004. i oslobodjeni politički zatvorenici. Dokumentarac Jevegnija Afinevskog “Zima u plamenu” je još jedan primer kako gradjansko jedinstvo i žrtvovanje mogu da dovedu do političkih promena.

XS
SM
MD
LG