Linkovi

Zika - poznat ali nedovoljno proučen virus


Da li je zika virus sledeća zastrašujuća bolest? Ona plaši ljude u Sjedinjenim Državama, Južnoj i Centralnoj Americi, posebno trudnice. Bebe čije majke su imale virus tokom trudnoće izgleda da su podložne ozbiljnim deformitetima.

Počelo je u Brazilu prošle godine i zatim se proširilo.

“Prvi put smo za to čuli na američkom kontinentu u Brazilu prošlog maja a sada ima više od 20 zemalja u kojima je identifikovana zika i sigurna sam da će se taj broj povećati”, kaže Bet Bel iz Centara za kontrolu bolesti.

Doktorka Bel govorila je putem Skajpa iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Za većinu ljudi, zika virus nije problem. On može da izazove umerene simptome slične prehladi ali taj virus može za bude uzrok da se bebe rode sa ozbiljnim stanjem nazvanim mikrocefalija.

“Mala glava, što je često povezano sa malim mozgom i deformitetima.”

Ne postoji tretman za mikrocefaliju i zika virus, a nema ni vakcine. Centri za kontrolu bolesti upozorili su trudnice da ne putuju u zemlje u kojim se zika virus proširio. Žene u nekim od tih zemalja upozorene su da ne ostaju u drugom stanju.

“Činimo sve što je u našoj moći kako bismo saznali malo više o osnovama. Koliko često se to događa, koji su faktori rizika, da li su određene stvari koje čine to prenošenje virusa sa trudnice na bebe, više moguće.”

Zika virus prenose komarci koji ujedaju tokom dana. Napori za uništavanje komaraca su samo delimično uspešni pošto oni mogu da dišu u veoma malim količinama vode. Istraživači rade na pronalaženju vakcine, za šta će biti potrebno mnogo godina, a Centri se trude da pomognu pogođenim zemljama.

“Jedna od stvari koje radimo je da pomognemo Brazilu i drugim zemljama Centralne i Južne Amerike sa laboratorijskim testiranjem. To je naravno veoma važan deo mogućnosti da se ustanovi bolest i da se odgovori. Imati laboratorije za uspostavljanje dijagnoze.”

Centri ne očekuju da se zika virus proširi u Sjedinjenim Državama jer Amerikanci koriste sisteme za hlađenje i imaju mreže na prozorima, što smanjuje šanse da ih ujedu komarci. I dok ne bude pronađen bolji način za sprečavanje, korišćenje insekticida i nošenje dugačkih rukava i pantalona je trenutno najbolji način da se izbegne virus.

XS
SM
MD
LG