Linkovi

Žestoki sukobi u iščekivanju primirja


Konvoj ukrajinske vojske na putu između gradova Debaljceve i Artemivska

Prekid vatre treba da stupi na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, a Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi sutra da održi hitnu sednicu na kojoj će se glasati o nacrtu rezolucije koju je sačinila Rusija, a kojom se pozivaju sve strane u sukobu da primene odredbe sporazuma iz MInska...

Svega nekoliko sati ostalo je do trenutka kada na snagu stupa prekid vatre u istočnoj Ukrajini, dogovoren pre nekoliko dana na pregovorima lidera Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke u Minsku, a ukrajinske snage i proruski separatisti kao da se trude da što bolje iskoriste preostalo vreme.

Primirje treba da stupi na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, a Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi sutra da održi hitnu sednicu i pruži podrške prekidu vatre. Diplomate u svetskoj organizaciji očekuju da će 15-člano telo glasati o nacrtu rezolucije koju je sačinila Rusija, a kojom se pozivaju sve strane u sukobu da primene odredbe sporazuma.

Borbe su međutim bile intenzivne i juče, posebno u strateški važnoj oblasti oko grada Debaljceve. Najmanje 26 ljudi je ubijeno, među njima ukrajinski vojnici i civili.

SAD su juče optužile Rusiju da je poslala velike količine vojne opreme i drugih zaliha proruskim borcima u istočnoj Ukrajini.

Zvanična Moskva opd početka konflikta odbacuje tvrdnje da je slala vojsku ili oružje preko granice kako bi pomogla u sukobu, u kojem je u poslednjih 10 meseci stradalo najmanje 5.400 ljudi.

XS
SM
MD
LG