Linkovi

Ukrajina: Žestoke borbe i granatiranja


Uprkos dogovoru četiri zemalja o prekidu borbi u istočnoj Ukrajini, zvanični ukrajinski izvori izvestili su danas da je u žestokim borbama osam vojnika ubijeno, a 34 ranjeno.

Maratonski razgovori vođeni u Minsku, glavnom gradu Belorusije između Vladimira Putina, Petro Porošenka, Angele Merkel i Fransoa Olandanda, kao i razgovor Kontakt-grupe, rezultirali su usvajanjem dokumenta o prekidu vatre.

Prema sporazumu prekid vatre počinje u 12 po kijevskom vremenu, 15. februara, 2015. Istim sporazumom je predviđeno i povlačenje teškog naoružanja obe strane na lokacije na podjednakom rastojanju od linije razdvajanja, kako bi se stvorila bezbednosna zona širine od 50 do 70 kilometara.

Generalni sekretar UN-Ban Ki Mun pohvalio je napore četiri lidera, ističući da očekuje da sve strane ispoštuju sporazum. Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da nema iluzija ali da sporazum pruža izvesnu nadu i da predstoji još dosta posla. Ffrancuski predsednik Fransoa Oland je ocenio da bi sporazum, ukoliko bude uspoštovan, obezedio sveoubhvatno rešenje i potencijalni korak ka mirnom okončanju konflikta.

XS
SM
MD
LG