Linkovi

Zemljotres u Kaliforniji: Nema žrtava, vatrogasci pružaju pomoć


Epicentar potresa (Foto: AP)
Epicentar potresa (Foto: AP)

Zemljotres jačine 6,4 stepena Rihterove skale pogodio je južnu Kaliforniju u blizini grada Ridžkrist koji se nalazi na oko 175 kilometara severoistočno od Los Anđelesa, objavio je Geološki zavod Sjedinjenih Država

Vatrogasna služba okruga Kern objavila je da je angažovana u nekoliko desetina incidenata koji su se dogodili kao posledica potresa – od medicinske pomoći do gašenja vatre u gradu Ridžkrist.

Američki Geološki zavod saopštio je da je potres ojačalo to što je njegov epicenter bio veoma plitak – dogodio se na dubini od 8,7 km.

Epicentar potresa bio je blizu Ridžkrista sa oko 27.600 stanovnika. To područje je povezano sa kalifornijskom zonom koja je u bliskoj prošlosti bilo na udaru zemljotresa – uključujući niz od oko 2.500 potresa od 1995. godine.

Lokalne službe za vanredne situacije apelovale su na građane u objavi preko društvenih mreža da brojeve za hitne slučajeve pozivaju isključivo u slučaju potrebe.

“Svesni smo da se u južnoj Kaliforniji dogodio potres. Molimo vas ne zovite 9-1-1 sem ukoliko niste povređeni ili u opasnosti. U suprotnom nemojte zvati”, objavila je losanđeleska policija na društvenoj mreži Tviter.

Zemljotres se osetio u području nacionalnog parka Doline Smrti, širom Los Anđelesa, na severu do grada Fresna, i na istoku u Las Vegasu. U Meksiku su zbog zemljotresa evakuisane zgrade u gradovima Tihuana i Meksikali.

Reč je o najsnažnijem potresu u južnoj Kaliforniji od 1994. godine. Tada je zemljoters koji je pogodio gusto naseljeno područje Los Anđelesa izazvao milijarde dolara štete.

XS
SM
MD
LG