Linkovi

Zemljotres i klizišta u Japanu, poginulo sedam osoba


Klizišta na ostrvu Hokaido, posle snažnog zemljotresa, 6. septembar 2018.
Klizišta na ostrvu Hokaido, posle snažnog zemljotresa, 6. septembar 2018.

Najmanje sedam osoba poginulo je u snažnom zemljotresu koji je pogodio japansko ostrvo Hokaido.

Japanska meteorološka služba saopštila je da je epicentar zemljotresa, jačine 6,7 stepeni Rihterove skale, bio istočno od grada Tomakomai. Posle potresa su pokrenuta ogromna klizišta, u kojima su zatrpane stotine kuća, dok su reke blata prekrile ulice sela.

Gotovo sva, od tri miliona domaćinstava na ostrvu, ostala su bez struje, obustavljen je železnički saobraćaj, a glavni aerodrom je zatvoren.

Mediji su preneli da je 140 osoba povređeno, dok se gotovo 40 vodi kao nestalo.

Premijer Šinzo Abe saopštio je da je oko 25 hiljada vojnika poslato na Hokaido, a nekoliko hiljada planira da učestvuje u spasilačkim operacijama.

U vreme zemljotresa, tri reaktora u nuklearnoj elektrani Tomari već su bila ugašena zbog rutinskih bezbednosnih testova.

U martu 2011. godine, u zemljotresu i cunamiju koji su pogodili Japan, teško je oštećena nuklearna elektrana Fukušima Daići, što je dovelo do curenja radioaktivnog materijala.

Delimično otvaranje aerodroma u Osaki

Međunarodni aerodrom Kansai u Osaki, koji je teško oštećen u tajfunu "Džebi", biće delimično otvoren u petak.

Kansai je među najprometnijim aerodromima u Japanu i jedan je od glavnih centara za avione koji transportuju kompjuterske čipove, elektronske uređaje i drugu robu širom sveta.

Oštećeni most koji vodi do aerodroma u Osaki
Oštećeni most koji vodi do aerodroma u Osaki

Aerodrom je zatvoren početkom nedelje, zbog preplavljenih pisti i terminala i snažnog vetra. U tajfunu je oštećen i most koji povezuje Kansai sa kopnom, zbog čega tri hiljade putnika nije moglo da napusti aerodrom.

Tajfun "Džebi" pogodio je japansko ostrvo Šikoku u utorak, sa naletima vetrova jačine i do 215 kilometara na čas. U oluji, najjačoj od 1993. godine, poginulo je 11 osoba dok je više od 400 povređeno.

Najmanje 400 hiljada domaćinstava i dalje je bez struje.

XS
SM
MD
LG