Linkovi

Zemlje Baltika nervozne zbog Rusije


Ribarsko selo - etnografski i zanatski centar u Kaljiningradu na Baltičkom moru.
Ribarsko selo - etnografski i zanatski centar u Kaljiningradu na Baltičkom moru.

Sve agresivnija politika Rusije iritira njene susede, među kojima su i neke i bivše sovjetske Republike. Čak se i baltičke zemlje, koje su članice NATO-a osećaju ugroženima. Ove godine ruska Baltička flota je izvele nekoliko vojnih manevara, a prošlog meseca je razmestila rakete Iskander u regionu Kalinjingrada, na obali Baltika, na tromeđi Rusije, Poljske i Litvanije.

Prošlog meseca je 40 miliona Rusa učestvovalo u vežbama civilne odbrane, najvećim vežbe od raspada Sovjetskog Saveza. Državni mediji su davali uputstva građanima kako da pronađu najbliža skloništa, kako da reaguju na uzbunu. Školska deca su učila kako da koriste gas maske i pruže prvu pomoć, a vatrogasci su vežbali donošenje brzih odluka.

Te vežbe su izazvale strah u susednoj Litvaniji. Ruski biznismen iz Kalinjingrada, Oleg Skvorcov, koji je u to vreme bio na odmoru u Litvaniji kaže da se i on uplašio.

"Iznenada su se čuli tupi udarci i zvuk raketa koje proleću u pravcu Kalinjingrada. Naravno da sam se uplašio. Zgrabio sam telefon i zvao svoje, da pitam da li su svi u Kalinjingradu u redu. Ispostavilo se da su Rusi imali vojne vežbe pa su i Litvanci odlučili da izvedu svoje ."

Zabrinutost zbog ruske aneksije Krima 2014. podstakla je Litvaniju da ojača svoje oružane snage i pripremi građane za eventualnu odbranu. Vlada Litvanije je nedavno objavila priručnik na 75 strana, koji sadrži uputstva kako reagovati u slučaju ruske invazije. U priručnicima koji će biti deljeni u školama, bibliotekama i na radnim mestima nalaze se i fotografije ruskog oružja i opis njihove ratne tehnike. Tu su i uputstva kako se treba obući, šta jesti, kako pružiti prvu pomoć i kako preživeti u divljini.

"Ruske aktivnosti u našem regionu, posebno u oblasti Kalinjingrada, koncentracija ruske vojske u regionu, dovele su do povećane tenzije. Naši građani su veoma zainteresovani za događanja i žele da znaju na koji način mogu da se brane u situacijama kada se koriste konvencionalni ili nekonvencionalni, hibridni, metodi", kaže litvanski ministar odbrane Juozas Oleka.

Bez obzira što su članice Nato saveza, baltičke države bi trebalo da budu pripremljene za takozvani “hibridni rat” sa Rusijom, kaže analitičar Pol Gobl.

"Za vrstu hibridnog rata, koji će Rusija verovatno pokrenuti protiv Estonije, Nato snage nisu spremne. NATO bi bio veoma dobar u odbrani Estonije ukoliko bi Rusi tenkovima prešli granicu, ali ne i ako Rusi urade ono što ja mislim da će uraditi, a to je da orkestriraju događaje unutar Estonije koji će destabilizovati situaciju u zemlji."

... što je Rusija uradila pre nekoliko godina u istočnoj Ukrajini i pre toga u Gruziji. Sjedinjene Države i njihovi NATO saveznici su u odgovor razmeštanju ruskih snaga povećali vojno prisustvo kako u Baltičkim zemljama, tako i u Poljskoj, što je Moskva okarakterisala kao pretnju svojoj bezbednosti.

XS
SM
MD
LG