Linkovi

Pjonjang odbija pregovore sa Vašingtonom zbog vežbi SAD i Južne Koreje


In this Nov. 12, 2017 photo provided by South Korea Defense Ministry, three U.S. aircraft carriers USS Nimitz, left top, USS Ronald Reagan, left center, and USS Theodore Roosevelt, left bottom, participate with other U.S. and South Korean navy ships durin

Severna Koreja neće razgovarati sa SAD i Južnom Korejom o svom nuklearnom programu sve dok dve zemlje budu održavale zajedničke vojne vežbe.

“Ovo je odvraćanje - kao način da se izborimo sa nuklearnom pretnjom SAD”, rekao je Rojtersu severnokoresjki ambasador u UN Han Tae Song.

On je istakao da su “kontinuirane vojne vežbe u kojma se koriste nuklearna sredstva, nosači aviona I strateški bombarderi uperene protiv Severne Koreje”.

Zajedničke vežbe američke I južnokorejske ratne mornarice na istočnoj obali Južne Koreje Pjongjang je protumačio kao upozorenje. Iz Seula je saopšteno da je cilj zajedničkih vežbi da pokažu vojnu spremnost dve zemlje da se odbrani od provokacija Severne Koreje.

U međuvremenu, američka I japanska mornarica počele su zajedničke godišnje vežbe u vodama oko Okinave sa istim ciljem – da Pjongjangu pokažu da SAD mogu brzo da mobilišu vojne snage ukoliko je potrebno.

Severnokorejski ambasador Han Tae Song je odbacio najavljene sankcije Donalda Trampa protiv Pjongjanga, kao I potencijalno dodavanje Severne Koreje na listu zemalja koje finansiraju terorizam.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG