Linkovi

Zbog Mondijala žive u kolima


Argentinski navijači dominiraju među onima koji su odlučili da tokom Svetskog kupa zauzmu položaje na parkinzima u blizini Kopakabane

Hiljade navijača duž Kopakabane bukvalno žive u svojim vozilima, a ponekad spavaju na trotoaru, kako bi uštedeli novac za ulaznice za utakmice...

Hiljade fudbalskih navijača odlučile su da ovih mesec dana koliko traje Svetsko prvenstvo u Brazilu kampuju duž čuvenih plaža u Rio de Žaneiru. Mnogi od njih žive u kolima ili pokretnim kamp prikolicama.

Na Aveniji Amerika na Kopakabani, navijači iz Argentine pripremaju se za današnje utakmice.

Vozili su tri dana kako bi stigli iz Kordobe, 3.000 kilometara daleko, i pratili Svetski kup u zemlji domaćina. Trenutno žive u ovom kombiju za dostavu hrane, u jednom od delova Rija, gde je parking veoma tražen.

Gijermo Huri je jedan od njih:

"Morali smo da čekamo nekoliko sati, ali nas je poslužila sreća. Ovo mesto je ostalo upražnjeno, tako da smo parkirali s pogledom na plažu, vrlo blizu parka Fan Fest. Veoma nam je udobno".

Hiljade navijača kampuju u vozilima, od kojih su neka luksuzna, neka praktična, a neka čak istorijska.

Zbog čega?

Da bi mogli da priušte ulaznice za utakmice, koje koštaju stotine dolara.

Lukas Valinoti zagreva vodu upaljačem za cigarete iz svojih kola. Obroci su vrlo jednostavni, ali nijedan Argentinac neće se odreći svoje svakodnevne rutine ispijanja biljnog čaja, koji je njihovo nacionalno piće. Valinoti kaže da nikada neće zaboraviti ovo iskustvo.

“Zaista uživamo. Čujete 20, 30, 40 jezika u isto vreme. Upoznao sam ljude koje nikad ne bih upoznao i slikao se sa nekim koji su šašavi... Ovo je sjajno”.

Svi spavaju gde stignu. Franko Hofre iz Buenos Airesa kaže da se on i njegova dvojica prijatelja nabiju u mali automobil kada pada kiša. U suprotnom, spavaju na trotoaru.

Hofre navodi da se kupaju u javnim kupatilima, ali da je veliki problme to što ih ima svega 30, dok je navijača koji se ovde okupljaju - na hiljade. Međutim, izgleda da to nikom ne smeta.

"Svuda su ljudi veseli, žele da pričaju, da se upoznaju. Svetski kup je sjajan događaj, izuzetna manifestacija, najveća stvar u našem životu”.

Vlasnici vozila koja su bila ilegalno parkirana morali su da plate kazne, a neka je odneo pauk, ali za ove navijače sve je to vredno truda. Dok drugi plaćaju stotine dolara za hotelske sobe sa ovim pogledom, njihov pogled je besplatan, bez obzira što je sa trotoara.
XS
SM
MD
LG