Linkovi

Mondijal počeo, protesti se nastavljaju


Sukobi demonstranata i policije u Sao Paolu, 12. jun 2014.

U Brazilu je u petak počeo fudbalski Mondijal. Domaćini se nadaju da će ponovo osvojiti titulu svetskog šampiona – šestu do sada, ali prvu posle 2002. Medjutim, protesti protiv Mondijala i vlade ponovo su održani u više brazilskih gradova.

Izveštač Glasa Amerike Skot Bob javio je iz Rio de Žaneira da se više stotina demonstranata okupilo u centru tog grada da bi protestvovalo zbog ulaganja 11,5 milijardi dolara u sportske i druge prateće objekte za svetski kup dok se zanemaruju mnogi socijalni problemi u zemlji.

Uoči utakmice Brazil - Hrvatska u Sao Paolu više stotina demonstranata sukobilo se sa policijom u blizini stadiona u tom gradu – Arene Korintijans. Policija je upotrebiula šok-granate da bi rasterala oko 200 demonstranata. Agencija Rojters javila je da su demonstranti pokušali da blokiraju glavnu aveniju koja vodi ka stadionu.

Pre početka mondijala očekivalo se da će se Sao Paolo – ekonomska prestonica Brazila vratiti normalnom životu i poslovanju posle učestalih protesta i višednevnog štrajka radnika metroa.Vlasnici biznisa nadali su se da će turisti doneti veću zaradu i pomoći da se nadoknadi izgubljeno:

„Štrajk me je zaista pogodio. Živim u Santani severno od Sao Paola i moram da koristim metro. Svi su pretrpeli štetu Prodaja je opala jer niko nije mogao da dodje u centar zbog štrajka,“ kaže Marija Elizabet, vlasnica radnje u blizini metro stanice Republika.

U okolini stadiona radnici su poslednjih dana obavljali konačne pripreme, ali je gradjevinska oprema i dalje bila prisutna. Organizacioni komitet i vlada su i zbog toga bili izloženi žestokim kritikama:

„U poslednjih pola veka mondijal je održan u mnogim zemljama, ali se niko nije suprotstavio Fifi kao što to sada čine Brazilci. Mislim da je to vrlo snažna poruka svetu. Brazilci poručuju – ne prihvatamo više ovakvav metod upravljanja u svetskom fudbalu. Moramo da izmenimo Fifu da bi fudbal ponovo bio popularan,“ kaže Rafael Alkadipani, vanredni profesor u fondaciji Žetulio Vargas.

Medjutim, za mnoge navijače koji su stigli iz svih krajeva sveta kritike i protesti nisu toliko važni i oni žele pre svega da vide utakmice i svoje reprezentacije.
XS
SM
MD
LG