Linkovi

Tužilaštvo izlaže završnu reč na suđenju Mladiću


Više od četiri godine posle početka suđenja Ratku Mladiću za genocid i ratne zločine, tužilaštvo Haškog tribunala počelo je iznošenje završne reči u slučaju protiv nekadašnjeg vojnog komandanta bosanskih Srba. Tužilac Alan Tiger prikazao je kratak film kako bi ilustrovao da je Mladić odgovoran za zločine protiv čovečnosti, progon i istrebljenje.

"General Mladić je taj koji jasno kaže šta će se dogoditi, citiram 'vašim muževima, vašoj braći, vašim susedima'. Ovo je samo 30 sekundi određenog događaja, poštovani sude, ali potvrđuje ono što je dokazano toliko puta iznova, u presečenim komunikacijama, pisanim naredbama, u svedočenjima o generalu Mladiću i njegovoj komandnoj ulozi u vojsci“.

74-godišnji Mladić odbacuje 11 svih tačaka optužnice, u vezi sa njegovom ulogom u konfliktu u Bosni od 1992. do 1995. godine. Odbrana će, kao i tužilaštvo, imati tri dana za svoju završnu reč, počev od petka. Mladićevi advokati ostaju pri stavu da su general i njegove snage reagovali u samoodbrani, da bi zaštitili stanovništvo od napada vojske bosanskih muslimana i da je Mladić žrtva „političkog procesa“.

Mladić je prvenstveno optužen da stoji iza opsade Sarajeva, koja je trajala 44 meseca i u kojoj je, prema procenama, stradalo 10.000 ljudi, a sudi mu se i zbog uloge u masakru u Srebrenici 1995, kada su vojnici pod njegovom komandom, u tadašnjoj bezbednoj zoni pod kontrolom Ujedinjenih nacija, ubili 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka. Konflikt u Bosni odneo je više od 100 hiljada života, dok je 2 miliona i 200 hiljada ljudi raseljeno.

XS
SM
MD
LG