Linkovi

Zavisnost od lekova posle velikih operacija


Stručnjaci ističu da je zloupotreba lekova protiv bolova koji se dobijaju na recept u Sjedinjenim Državama često rezultat pogrešnog razumevanja toga kako se razvija zavisnost od opijata. Oni ističu da se u velikom broju slučajeva ona javlja posle dugoročnog korišćenja jakih lekova protiv bolova, posle ozbiljnih operacija.

Bolovi posle većih hirurških zahvata poput zamene zglobova, operacije slepog creva ili žuči, često su veoma jaki i dugo traju, zbog čega lekari obično prepisuju lekove protiv bolova, koji su daleko jači od onih koji se kupuju bez recepta.

Međutim, pacijenti koji uzimaju te lekove rizikuju da postanu hronični korisnici opijata – odnosno oni koji uzimaju više od 120 dnevnih doza tokom prve godine posle operacije.

Prema podacima Nacionalnog instituta za zloupotrebu lekova iz 2010. više od 8 i po miliona Amerikanaca bili su ovisni o lekovima, koji se dobijaju na recept.

Istraživači iz medicinske škole Univerziteta Stenford proučavali su evidenciju više od 600 hiljada pacijenta, koji nisu uzimali opijate pred operaciju, i zaključili da je kod nekih od njih rizik od ovisnosti bio veći.

“Rizik se kretao od jedan i po do pet puta u zavisnosti od operacije”, navodi Erik San sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Stenford.

Rizik je bio veći za muškarce u odnosu na žene, starije u odnosu na mlade pacijente i za one koji su već koristili neke uobičajene lekove protiv anksioznosti.

“Takođe za pacijente koji su imali problema sa drogom i alkoholom”.

Doktor San kaže da pravilno korišćenje lekova protiv bolova retko vodi ka zavisnosti, ali da su konsultacije sa lekarom veoma bitne.

“Lekari bi trebalo budno da prate svoje pacijente posle operacije, kako bi znali koliko opijata uzimaju i generalno da budu svesni da mogu hronično da počnu da koriste opijate”.

Istraživači kažu da su prvi znaci povećanog rizika kada pacijenti počnu da uzimaju veću dozu bez prethodnog dogovora o tome sa svojim lekarom ili kada krenu kod drugih lekara po recepte bez znanja njihovog lekara.

XS
SM
MD
LG