Linkovi

Privremeno zatvoreno 8.000 poslovnica Starbaksa


Posle protesta i javnih kritika zbog hapšenja dva Afroamerikanca kompanija "Starbaks" zatvorila je na nekoliko sati 8.000 poslovnica kako bi svojim zaposlenima obezbedila obuku o nepristrasnosti i anti-diskriminaciji.

Dvojica Afroamerikanaca su 12. aprila posetili Starbaksov objekat u Filadelfiji i nisu kupili ništa. Menadžeru te poslovnice objasnili su da čekaju prijatelja da im se pridruži.

Ubrzo su zamoljeni da napuste objekat, nakon čega je jedan od zaposlenih pozvao policiju, što je dovelo do njihovog hapšenja, koje je izazvalo lavinu nezadovoljstva i optužbi o rasno motivisanom ponašanju.

Izvršni direktor Starbaksa ponudio je izvinjenje za ono što se dogodilo.

“Želim da se izvinim zajednici u Filadelfiji i svim našim poslovnim partnerima. Ovo ne predstavlja ono što smo, niti što ćemo biti. Naučićemo iz ovoga i postati bolji”, izjavio je izvršni direktor Starbaksa, Kevin Džonson.

Ubrzo potom, Starbaks je najavio promenu politike, pozivajući svakog ko želi da bez ustručavanja sedi u kafeteriji. Čak i ako ne poruči ništa.

Dvojica oštećenih postigli su dogovor sa kompanijom Starbaks koja im je ponudila finansijsko poravnanje i besplatne školarine na Arizona stejt univerzitetu.

Takođe su se složili da neće tužiti grad Filadelfiju, u zamenu za finansiranje 200.000 dolara vrednog programa za učenike srednjih, škola koji se pripremaju za preduzetništvo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG