Linkovi

Ekspanzija Starbaksa u Kini


Starbaks je gigant na globalnom tržištu kafe i postaće još veći sa najvećom Starbaks prodavnicom koja je otvorena ove nedelje u Šangaju.

Bio je to događaj koji može da se meri sa premijerom holivudskog blokbastera, Starbaksova druga pržionica luksuzne kafe, prva otvorena u inostranstvu.

“Budući rast, realan rast, motor rasta za Starbaks je da bude u Kini”, kaže Hauard Šulc, izvršni direktor Starbaksa.

Starbaks je već dominantna snaga u Kini. Sa više od 3 hiljade prodavnica, upravljao je sa više od polovine tržišta specijalne kafe prošle godine. Na otvaranju najnovije luksuzne prodavnice, rukovodioci kompanije izjavili su da očekuju da će otvoriti 10 hiljada kafeterija u narednih deset godina.

“Ako pogledamo način na koji kineski kupci prihvataju Starbaks, prihvataju kafu i čajeve koje nudimo, mi vidimo mogućnost da izgradimo nove prodavnice i nema ni jednog drugog tržišta na svetu koje ima kapacitet za otvaranje novih prodavnica, za Starbaks je to Kina”, kaže Kevin Džonson, predsednik Starbaksa.

U Šangaju već postoji oko 6 ipo hiljada kafeterija ali korisnici imaju visoka očekivanja od najnovije pržionice.

“Ovo mesto izgleda modernije, mnogo bliže originalnim načinima za prženje i kuvanje i trebalo bi da bude bolje”, smatra mušterija Žu Renjie.

“Mislim da pržionica može, na primer, da nauči ljude kako da kuvaju kafu, izaberu svoje omiljeno zrno kafe i kontrolišu temperaturu, pošto postoje brojni načini za kuvanje”, kaže Vang Žui.

Šolja za šoljom i Starbaks se nada da će proširiti kulturu kafe u Kini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG