Linkovi

Zašto vežbanje za žene postaje sve teže sa godinama?


Zašto fizička aktivnost postaje teža za neke starije žene? Istraživači su proučavali upravo to pitanje, kako bi pomogli ženama da ostanu aktivne i zdrave kako stare.

Prisiljavati samu sebe je teže ako ste žena preko 50 godina. Fizičke aktivnosti izgleda da opadaju za žene koje ulaze u menopauzu.

Istraživači na Univerzitetu Misurija ustanovili su vezu između nivoa estrogena i dopamina u mozgu. Kako žene stare, njihovi jajnici proizvode manje estrogena.

Profesorka Viktorija Vijeira Poter veruje da gubitak estrogena kod žena u postmenopauzi vodi ka smanjenju nivoa dopamina, hemikalija koje šalju signale u nagradni centar u mozgu. Rezultat je da starije žene imaju više šanse da povećaju telesnu težinu i ako ne jedu više, što ih izlaže riziku da dobiju srčana oboljenja i dijabetes.

"One ne unose više kalorija ali dolazi do malog opadanja fizičke aktivnosti, ne njihovom krivicom. To su zapravo promene koje mogu da se dogode u mozgu koje smanjuju motivaciju da budete fizički aktivni", kaže Poter.

Drugi naučnici uključeni u istraživanje proučavali su ostale razloge zbog kojih su starije žene možda manje zainteresovane za fizičku aktivnost. Jedna grupa studirala je mišiće koji podržavaju bešiku i debelo crevo, dno karlice.

"Mislimo da mišići na nogama postaju slabiji sa godinama kod muškaraca i žena ali dno karlice je takođe mišić. Postoji sve više dokaza da i taj mišić postaje slabiji sa godinama. Sve više ima dokaza da, posebno kod žena, estrogen utiče na rad mišića", objašnjava Don Lou sa Univerziteta Minesote.

Opadanje nivoa estrogena moglo bi da znači gubitak nekih kontrola nad bešikom ili crevima, posebno kada žena vežba. Naučnici su ustanovili da je to još jedan razlog zbog kojeg starije žene ne vežbaju. Lou kaže da u narednih nekoliko godina možemo da očekujemo više informacija o ženskom zdravlju i kako se ono menja kroz godine menopauze.

XS
SM
MD
LG