Linkovi

Zapad osuđuje hemijski napad u Siriji, Rusija brani Asada


Britanija, Francuska i Sjedinjene Države su na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija oštro osudile Rusiju zbog podrške sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu i uloge njegove vlade u napadu hemijskim oružjem u pobunjeničkoj pokrajini Idlib. U napadu, koji je osuđen širom sveta, ubijene su desetine osoba, među kojima i veliki broj dece. Predsjednik Donald Tramp ocijenio je da je napadom "prekoračeno mnogo linija".

Na video snimcima žrtava napada otrovnim gasom u sirijskom gradu Kan Šeihun, u sjevernoj pobunjeničkoj pokrajini Idlib, mogu se vidjeti djeca koja ne mogu da dišu, dok spasilačke ekipe pokušavaju da spasu što više ljudi.

Prema navodima turskih zvaničnika, poginulo je više od 100 osoba.​

“Deset minuta poslije napada, počela je da se diže prašina. Ne crna, već žuto bijela. Izašao sam napolje da pomognem povrijeđenima i vratio se da provjerim djecu, a zatim sam se onesvijestio", priča očevidac.

Niki Hejli, ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama upozorila je da se ne sme okretati glava od ovakvih stravičnih zločina.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama pokazuje fotografije dece poginule u hemijskom napadu u Siriji
Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama pokazuje fotografije dece poginule u hemijskom napadu u Siriji

Juče ujutro, probudili smo se sa slikama djece, sa pjenom na ustima i grčevima, koje nose očajni roditelji. Vidjeli smo redove beživotnih tijela, neka još u pelenama, pojedina sa vidljivim ožiljcima od napada hemijskim oružjem. Ne možemo da zatvorimo oči pred ovim slikama”, rekla je Hejli.

U Ujedinjenim nacijama došlo je do spora svjetskih sila oko toga ko je odgovoran za najgori hemijski napad u Siriji u poslednjih više od četiri godine. Sjedinjene Države, Francuska i Britanija su Savjetu bezbjednosti podnijele nacrt rezoluciju kojom se okrivljuje vlada sirijskog predsjednika Bašara Al Asada.

"Asad nema motiv da prestane da koristi hemijsko oružje dok god Rusija štiti njegov režim od posljedica. Dodaću i ovo, kada Ujedinjene nacije ne ispunjavaju svoju dužnost da djeluju kolektivno, postoje trenuci kada su države primorane da preduzmu sopstvenu akciju", poručila je ambasadorka Niki Hejli.

Rusija je podržala Asada i utvrdila da otrovni gas pripada pobunjenicima i da je iscurio iz skladišta oružje koje je pogođeno u vazdušnom napadu.

"Prekretnica u upotrebi toksičnih hemikalija u Siriji a zatim i hemijskih agensa bilo je uspostavljanje takozvanih crvenih linija od strane prethodne američke adminstracije. Prekoračenje tih crvenih linija trebalo je da dovede do vojne intervencije u sirijskom sukobu. Ta odluka poslužila je kao početna tačka za buduće provokacije terorista i ekstremnih struktura, upotrebom hemijskog oružja", istakao je zamjenik ambasadora Rusija u UN-u Vladimir Safronkov.

Metju Rajkroft ambasador Velike Britanije u UN-u je imao pitanje za Rusiju.

"Šta je vaš plan? Šta je vaš plan da zaustavite ove užasne, besmislene napade. Mi smo imali plan i podršku, što ste vi odbacili da zaštitite Asada. Sada je vrijeme da prestanete sa blokadama i počnete da pomažete, učešćem u konsenzusu Savjeta bezbjednosti.”

Ruske tvrdnje, kako je istakao neimenovani visoki zvaničnik Bijele kuće, a kojeg citira agencija Rojters, nisu kredibilne.

Uzrok najnovijeg incidenta u Siriji, kako vjeruju američke obavještajne službe, je nervni gas sarin koji su ispustile sirijske vazdušne snage. Međunarodne zdravstvene organizacije, čiji ljekari su na terenu, navele su da su simptomi kod pacijenata istovetni sa onima koji potiču od izloženosti nervnom agensu.

U američkoj prijestonici, predsjednik Donald Tramp je posle susreta sa jordanskim kraljom Abdulom II ocijenio da je napad u Siriji “uvreda za čovječanstvo.”​

Jordanski kralj Abdula II i predsjednik Donald Tramp rukuju se na konferenciji za novinare u Vašingtonu
Jordanski kralj Abdula II i predsjednik Donald Tramp rukuju se na konferenciji za novinare u Vašingtonu

"Ti užasni potezi Asadovog režima ne mogu da budu tolerisani. Sjedinjene Države pridružuju se saveznicima širom svijeta u osudi tog i svih drugih užasnih napada", poručio je američki predsednik.

Tramp je kritikovao bivšeg predsjednika Baraka Obamu zato što, kako je naveo, prije četiri godine nije ispoštovao crvenu liniju koju je sam postavio. Dodao je i dodao da se njegov stav o Asadu “znatno promijenio.”

"Kada ubijate nevinu djecu, bebe - tako smrtonosnim gasom - to prekoračuje mnoge, mnoge linije", naglasio je Tramp.

Sjedinjene Države su 2013. godine takođe optužile Bašara al Asada da je koristio sarin, kada su stotine ljudi poginule u napadu na jedno predgrađe Damaska. Američki zvaničnici su u to vrijeme saopštili da je Asad prekoračio “crvenu liniju”.

Obama je tada zaprijetio vazdušnim napadima, od kojih je međutim odustao u poslednjem trenutku nakon što je sirijski lider pristao da se odrekne hemijskog arsenala u okviru dogovora u kojem je posredovala Moskva.

XS
SM
MD
LG