Linkovi

Stravičan napad u Siriji, sumnja se na hemijsko oružje


Humanitarni radnik pomaže dete nastradalo u napadu hemijskim oružjem na grad Kan Šeihun.

U današnjem napadu toksičkim gasom na grad Kan Šeihun u severnoj pobunjeničkoj pokrajini Idlib, poginulo najmanje 100, a povređeno više od 350 ljudi, od kojih su neki u kritičnom stanju, saopštio je danas Savez međunarodnih humanitarnih organizacija koje finansiraju bolnice u Siriji.

Mirovna organizacija Sirijska observatorija za ljudska prava tvrdi da su napade izvršili ruski avioni ili avioni sirijskog režima.

U Vašingtonu, portparol Bele kuće Šon Spajser je rekao da SAD drže režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada odgovornim za napad koji “ne može da se toleriše.”

Sirijski opozicioni aktivisti ocenili su da je ovaj napad među najgorim tokom brutalnog šestogodišnjeg građanskog rata u toj zemlji, dok ga je glavna opoziciona grupa, Sirijska nacionalna koalicija nazvala “užasavajućim masakrom."

Rusija je “odlučno demantovala” da je imala bilo kakvu ulogu u napadu.

Govoreći na konferenciji o Siriji u Briselu, specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Stefan de Mistura, zajedno sa Visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini osudio je napad.

Mogerini je pored ostalog rekla:

“Upoznali smo se sa hrabrim ženama i muškarcima, koji se bave radom civilnog društva unutar Sirije i izvan Sirije – Sirijcima različitog porekla, različitih uzrasta, različitih političkih ideja. Jutros i danas, svi zajedno smo tužni zbog vesti o užasnom napadu u Idlibu. Hemijsko oružje je najgori od svih ratnih zločina i ko god je kriv za to mora da odgovara.”

De Mistura je rekao da očekuje da Savet bezbednosti UN održi poseban sastanak posvećen istrazi ovog slučaja. Napad je izvršen noć uoči dugo planiranog sastanka u Briselu o budućnosti Sirije dok su mnogi stanovnici još spavali. Vlada u Damasku nije formalno odgovorila na navode o napadu gasom, ali je u više navrata negirala da sirijski avioni vrše napade hemijskim oružjem. Prošle nedelje, zvaničnici u Damasku odbacili su sve takve navode, rekavši da su "neistiniti.”

XS
SM
MD
LG