Linkovi

Zaoštravanje odnosa na Korejskom poluostrvu


Lider Severne Koreje Kim Džong Un (Arhiva)

Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in kaže da postoji “velika verovatnoća” da će doći do konflikta sa Severnom Korejom, koja nastavlja sa svojim nuklearnim programom za koji tvrdi da je neophodan za odbranu od američke agresije.

Komentar je usledio samo nekoliko sati pošto je vlada u Seulu, u kojem se nalazi 28 i po hiljada američkih vojnika, rekla da ponovo želi da uspostavi dijalog sa Pjongjangom, dok predsednik Mun pokušava da uvede politiku i sankcija i dijaloga sa svojim susedom na severu.

U međuvremenu, komandir američke Pacifičke komande kaže da je kombinacija balističkih raketa i nuklearnih bojnih glava u rukama severnokorejskog lidera Kim Džong Una “recept za katastrofu”.

Admiral Heri Heris mlađi je u Tokiju rekao da je svaki test koji Severna Koreja sprovede korak bliže ka ostvarenju njihovog cilja i ispaljivanju nuklearnog projektila.

“Poslednje dve godine pričam: moram da verujem u tvrdnje Kim Džong Una, jer znam da su mu ambicije istinite. Dakle uzimam njegove reči zdravo za gotovo i zbog toga moramo pod hitno da odgovorimo na taj problem”, ističe Heris.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli upozorila je u utorak da svakoj zemlji, koja pomaže Severnoj Koreji da izgradi arsenal nuklearnog oružja, moraju da se uvedu sankcije.

“Kada govorimo o sankcijama, da li te zemlje sprovode te sankcije? Da li te zemlje zaista implementiraju te sankcije onako kao bi trebalo? Želimo da razmotrimo sankcije koje su na snazi i želimo da ih pooštrimo. Sjedinjene Države nisu odustale od inspekcije drugih zemalja koje pomažu Severnoj Koreji i uvođenja sankcija tim zemljama, jer ako podržavate Severnu Koreju, onda ste protiv ostatka međunarodne zajednice.”

Ambasadorka Hejli je to izjavila pred početak sastanka Saveta bezbednosti UN-a iza zatvorenih vrata, koji su sazvale Sjedinjene Države i Japan, zajedno sa Južnoj Korejom, na kojem se raspravljalo o poslednjem lansiranju raketa, koje je Pjongjang sproveo u nedelju, a koje su preletele oko 800 kilometara, pre nego što su pale u more zapadno od Japana.

To je drugi test koji je Severna Koreja obavila u poslednjih nekoliko nedelja, a usledio je samo četiri dana pošto je Mun Džae-in preuzeo dužnost predsednika Južne Koreje.

“Predsednik Mun, naš novi predsednik, jasno je rekao da će odlučno odgovoriti na bilo kakvu provokaciju Severne Koreje, i da je dijalog moguć jedino ako, i kada Severna Koreja promeni ponašanje”, izjavio je ambasdor Južne Koreje u Ujedinjenim nacijama Čo Tae-jul.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uveo je nekoliko rundi sve strožijih sankcija Severnoj Koreji od 2006. do novembra prošle godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG