Linkovi

Zakon o budžetu CG za 2018. za jedne razvojni, za druge dužnički


Crnogorska Skupština raspravljala je u četvrtak o Zakonu o budžetu za 2018, kojim je predviđeno da državna kasa bude teška oko dvije milijarde eura. Za predstavnike vlasti budžet je dobro planiran - razvojni, a karakterisaće ga i brži rast prihoda nego rashoda. Za opoziciju budžet nije razvojni, već dužnički. Glasanje o budžetu predviđeno je za petak.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da je budžet fokusiran na očuvanje postojećih nivoa zarada, redovnost penzija i socijalnih davanja. Cilj je i veća kontrola potrošnje, nastavak radova na autoputu i početim projekatima. Budžet, kako je naveo ministar, karakteriše brži rast prihoda nego rashoda, a time i smanjenje deficita.

Tekući budžet trebalo bi da bude 867 miliona eura, kapitalni 287 miliona, a izvorni prihodi 1,7 milijardi eura.

Zaduživanje ne bi trebalo da premaši 296 miliona eura, od čega je 106 miliona eura namijenjeno za otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda i finansiranje kapitalnog budžeta, dok je 190 miliona eura izdvojeno za potrebe izgradnje autoputa kod EXIM banke. Za otplatu starih dugova biće iskorišćeno još 70 miliona iz redovnih prihoda.

Budžetom za 2018. izvorni prihodi veći su za 153 miliona, a budžetski deficit biće manji za 117,5 miliona eura, odnosno, biće manji za 50 odsto u odnosu na 2017. Vlada očekuje da će od poreza i doprinosa u narednoj godini prihodovati 1,6 milijardi eura ili 160 miliona više nego što je bio plan za ovu godinu.

Iz Demokratskog fronta stigla je primjedba da je i budžet za 2018. rezultat pogrešne neoliberalne ekonomije. "Da nije crnog tržišta cigareta i narkotika od kojih se prihoduje 300 do 400 miliona eura svi ovi pokazatelji bi bili drugačiji", kazao je jedan od lidera Fronta Nebojša Medojević i dodao da se Crna Gora finansira iz dugova.

On je kazao i da će povećanje PDV-a sa 19 na 21 odsto, dovesti do rasta sive ekonomije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG