Linkovi

Kongresni odbor zakazao novi pretres o ruskom mešanju


Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Devin Nunjes razgovara sa novinarima na Kapitolu 24. marta 2017.
Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Devin Nunjes razgovara sa novinarima na Kapitolu 24. marta 2017.

Odbor američkog Kongresa koji istražuje navode o ruskom mešanju u predsedničku kampanju 2016. pozvao je šefove Federalnog istražnog biroa i Nacionalne bezbednosne agencije da ponovo svedoče o tom pitanju, saopštio je Dejvid Nunjes, predsedavajući odbora za obaveštajna pitanja.

Republikanski kongresmen rekao je novinarima da će direktor FBI Džejms Komi i šef NSA Majkl Rodžers ponovo sveočiti u utorak, na zatvorenoj sednici. Kako bi omogućio vreme za novi, zatvoreni pretres, Nunjes je najavio da će morati da otkaže prethodno zakazani, javni pretres na kojem je trebalo da svedoči nekoliko zvaničnika Obamine administracije, uključujući i bivšeg direktora CIA-e. Adam Šif, vodeći demokrata u odboru odmah je optužio Nunjesa da pokušava da tim potezom “uguši javne informacije.” “Ne želimo da presečemo pristup javnosti tim informacijama”, rekao je Šif novinarima na brifingu koji je održao direktno posle Nunjesovog.

Predsedavajući odbora tvrdi da javni pretres nije otkazan iz političkih razloga. Nunjes je takođe najavio da se bivši šef Trampove kampanje Pol Manafort dobrovoljno prijavio da svedoči pred odborom i odgovara na pitanja o svojim vezama sa ruskom vladom. Nunjes je dodao da vladini pravnici rade sa Manafortovim advokatima na zakazivanju njegovog svedočenja, koje bi moglo da bude otvoreno za javnost ili pak zatvoreno, u zavisnosti od njegovih želja. Manafort je ponudio da svedoči posle medijskih izveštaja da je pre više od deset godina pristao da vodi poličku kampanju u ime jednog ruskog oligarha.

XS
SM
MD
LG