Linkovi

Zahtevi za nezavisnu istragu napada na civile u Jemenu


Dečak, povređen u jučerašnjem vazdušnom napadu u Sadi, leži u bolnici (Foto: AP/Kareem al-Mrrany)

Ujedinjene nacije zatražile su nezavisnu istragu vazdušnog napada saudijske koalicije na pripadnike plemena Huti u Jemenu, u kojem je poginulo najmanje 50 osoba, a 77 povređeno. Među žrtvama je veliki broj dece, nakon što je jedna raketa, kako su naveli pobunjenici, pogodila školski autobus. Napad su oštro osudile međunarodne humanitarne organizacije, uz ocenu da nevini civili i dalje plaćaju najveću cijenu rata u Jemenu.

Povrijeđeni u vazdušnim napadima saudijske koalicije na šiitske pobunjenike prebačeni su u jednu bolnicu u pokrajini Sada.

"Broj mrtvih i povrijeđenih je veoma visok. Među njima su stariji i djeca”, kaže lekar Ahmed Mohamed Atvani.

Očekuje se da će rasti broj žrtava, među kojima je veliki broj djece mlađe od deset godina.

Abdul Gani Sareh, zamenik šefa odsjeka za zdravstvo u Sadi objašnjava:

"U napadu je pogođen autobus sa djecom koja su se vraćala iz ljetnje škole”.

Saudijski avioni napali su utočište pripadnika pobunjeničkog plemena Huti u sjevernom dijelu Jemena. Prema navodima očevidaca, pogođena je i jedna pijaca, a poginuli su mještani i vlasnici radnji.

"Pogođen je centralni dio pijace. Naše radnje su bile otvorene, i kupci su šetali okolo kao i obično. Poginuli su mještani, djeca i vlasnici radnji”, rekao je trgovac Musa Abdula.

Koalicija, koju predvodi Saudijska Arabija, saopštila je da napala Hutije zbog raketnog napada na južni dio kravljevstva dan ranije, u kojem je poginula jedna osoba, a 11 povrijeđeno. Takođe je optužila pobunjenike da koriste djecu kao ljudske štitove.

U Vašingtonu, Stejt department je saopštio da ne može da potvrdi sve detalje napada, ali da je zabrinut zbog civilnih žrtava.

”Zatražili smo od saudijske koalicije da sprovede sveobuhvatnu i transparentnu istragu incidenta. Veoma ozbiljno razmatramo sve kredibilne izvještaje o civilnim žrtavama. Pozivame sve strane da preduzmu odgovarajuće mjere da zaštite civile u skladu sa međunarodnim pravom”, rekla je portparolka Heder Nauert.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u četvorogodišnjem sukobu u Jemenu poginulo je više od 10 hiljada ljudi, dok je najmanje dva miliona raseljeno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG