Linkovi

UN: 68 civila ubijeno u jednom danu u Jemenu


Uništeni gradovi u Jemenu

U saudijskim vazdušnim napadima u Jemenu je u samo jednom danu, poginulo 68 osoba, saopštio je u četvrtak humanitarni koordinator Ujedinjenih nacija za Jemen Džejmi Mekgoldrik.

Mekgoldrik je naveo da su 54 civila, među kojima i osmoro dece, poginula kada je u vazdušnom napadu u utorak pogođena popularna pijaca u pokrajini Taez, dok je 14 osoba stradalo u u napadu istog dana u pokrajini Hodeida.

Time je broj civila, koji su u poslednjih 10 dana poginuli u saudijskim napadima u Jemenu, porastao na više od 100.

"Ovi incidenti pokazuju da sve strane, među kojima i saudijska koalicija, i dalje u potpunosti zanemaruju ljudske živote u ovom apsurdnom ratu koji je samo rezultirao uništavanjem zemlje i nesrazmernom patnjom ljudi, koje obe strane kažnjavaju u okviru uzaludne vojne kamanje", ističe se u saopštenju zvaničnika UN.

Pobunjenici iz plemena Huti preuzeli su kontrolu nad jemenskom prestonicom krajem 2014. godine, zbog čega je međunarodno priznati predsednik zemlje Abdu Rabu Mansur Hadi pobegao u Saudijsku Arabiju.

Saudijska koalicija je odgovorila u martu 2015. godina, napadima na pobunjenika. Od tada je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, poginulo više od 8700 ljudi, a 50 hiljada povređeno.

Ujedinjene Nacije saopštile su da je tri miliona ljudi bilo primorano da napusti svoje domove.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG