Linkovi

Kriza u odnosima sa Zapadom?


Da li je došlo do zahlađenja odnosa Srbije sa Zapadom - to je tema koja je iznenada postala aktuelna najavom da je premijer Aleksandar Vučić otkazao put u SAD i najavio posetu Briselu tek nakon formiranja Vlade.

Mandatar Aleksandar Vučić otkazao je put u SAD, dok će Brisel posetiti nakon formiranja nove vlade, izjavio je na današnjoj konfereciji za novinare. Iako je bilo planirano da ide u SAD prvim letom Er Srbije 23. juna, Vučić je rekao da je od toga odustao uz opasku da će za put u Ameriku biti prilike.

Ovakav, pomalo iznenadni razvoj događaja u javnosti je odmah povezan sa jučerašnjim sastankom Aleksandra Vučića sa ambadorima SAD i EU Kajlom Skotom i Majklom Devenportom – govoreći o tom susretu, Vučić je rekao da je bio pristojan i pun poštovanja, i da nije bilo ružnih reči. Nemamo suštinskih i strateških nesporazuma, istakao je Vučić uz ocenu da postoje različita viđenja o pojedinim pitanjima:

"Što se tiče evropskog puta Srbije – Srbija je na evropskom putu. Da li svaku stvar i svaku pojavu vidimo na isti način – ne vidimo. Ali ja mislim da je vrednost u tome da možete o tome otvoreno i neskriveno da govorite. Moj posao je da štitim interese Republike Srbije, moj posao je da štitim interese građana Srbije. Njihov posao je da štite interese SAD i interese EU."

Prema ocenama u Beogradu, deo odgovora na neočekivano zahlađenje odnosa nalazi se u saopštenju sa jučerašnjeg susreta šefa srpske diplomatije Ivice Dačića sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom, koji je tom prilikom izrazio zabrinutost zbog zapaljive retorike u Skupštini Srbije, koja prevazilazi diplomatske standarde i koji je izrazio uverenje da će se Vlada Srbije oštro suprotstaviti i boriti protiv štetne retorike.

Kometarišući novonastalu situaciju u Srbiji, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić ističe da može da se govori o jednom utisku i jednoj činjenici: utisku da je ovo najozbiljnija kriza u odnosima sa Zapadom od kako je Vučić na vlasti, i činjenici da je do krize došlo neposredno posle njegove posete Moskvi:

"Evropski put Srbije u ovom trenutku je dobio jedno upozorenje. Na tom putu se postavio sada jedan znak upozorenja, koji, nadam se, neće da se pretvori u znak opasnosti. Upozorenje mandataru Vučiću da preveliko približavanje Moskvi ne dolazi u obzir, da ambasadori više nisu spremni da tolerišu stvari kao što su prozivka o eliminaciji koju čujemo u Skupštini. I tabloid za koji se zna koliko je blizak Aleksandru Vučiću, da direktno optužuje imenom i prezimenom dvojicu diplomata da kuju državni udar i zavere za rušenje ovdašnjeg režima."

Situacija je ozbiljnija nego što izgleda, kaže u razgovoru za Glas Amerike Boško Jakšić, uz ocenu da će biti potreban angažman obe strane kako bi se popravili odnosi:

"Mislim da je ovo najozbiljniji test formule “i Evropska unija, i Rusija”, formule koja mene podseća na formulu “i Evropska unija, i Kosovo”. Kao što je ova prva formula već doživljava krah, mislim da će i ova formula moći da traje kratko vreme. I upravo je to nešto što izaziva visok stepen nervoze kod srpskog premijera."

Na kraju, za loše signale u odnosima Srbije sa Zapadom, Boško Jakšić smatra da deo krivice snosi i sam Zapad, koji je, po rečima sagovornika Glasa Amerika, tolerisao ponašanje Aleksandra Vučića u raznim situacijama, smatrajući da je najvažniji dijalog sa Prištinom i proevropska retorika.

XS
SM
MD
LG