Linkovi

Za sad samo jedna kompanija zainteresovana za PKB


Arhiva, ilustracija.
Arhiva, ilustracija.

Tendersku dokumentaciju za prodaju Poljoprivredne korporacije "Beograd" (PKB) za sada je otkupila samo jedna kompanija, ali vremena još ima, jer se tender zatvara 10. septembra, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, i podsetio da je procenjena vrednost te kompanije oko 208 miliona evra, a da će početna cena u prodaji biti 50 odsto procenjene vrednosti, odnosno 104 miliona evra.

"To će biti suma koja će biti data za nepokretnu svojinu, odnosno za zemljiše, za objekte koji se nalaze na tom zemljištu, mehanizaciju, rezervne delove, dok će na dan zatvaranja transakcije biti procenjena vrednost svih grla i ona će biti plaćena 100 odsto od procenjene vrednosti", precizirao je Stevanović.

Novi vlasnik će biti u obavezi da ponudi svim radnicima, kojih je 1.704, da ostanu u novoj kompaniji, međutim, pretpostavlja se da to neće prihvatiti svi, već da će se neki odlučiti za socijalni program, kaže Stevanović.

"Socijalni program biće isplaćen svim zaposlenima 450 evra po godini. Važno je reći da će ta suma, koja će biti oko 17 miliona evra, biti apsolutno neutralna za budžet Srbije, jer će biti isplaćena iz prodajne cene kompanije", naglasio je Stevanović.

Obaveza investitora će, takođe, biti da u naredne tri godine najmanje 1.000 ljudi bude zaposleno u PKB, dodaje Stevanović i dodaje da će novi vlasnik morati u naredne tri godine da uloži 30 miliona evra investicija u PKB za koje će morati da položi i bankarsku garanciju.

Jedan od kriterijuma koji je država predvidela da bi se potencijalni kupci kvalifikovali, jeste da su u poslednjoj poslovnoj godini ostvarili promet od 400 miliona evra, podseća Stevanović.

Inače, samo raspisivanje tendera za prodaju PKB-a izazvao je oštre polemike u stručnoj i političkoj javnosti o tome da li prezaduženi Kombinat uopšte treba privatizovati, odnosno da li je ovaj način prodaje adekvatan.

XS
SM
MD
LG