Linkovi

Šta je pošlo naopako u brojanju glasova u Ajovi?


Rezultati kokusa u Ajovi biće objavljeni u utorak tokom dana, saopštila je Demokratska stranka
Rezultati kokusa u Ajovi biće objavljeni u utorak tokom dana, saopštila je Demokratska stranka

Demokratski kokusi u Ajovi su imali cilj da razbistre polje kandidata za predsedničku nominaciju te stranke i pokažu ko su favoriti. Umesto toga, u ceo proces uneli su još veću konfuziju - jer rezultati kokusa ni dan kasnije nisu poznati, piše Rojters.

Kako funkcionišu kokusi u Ajovi?

Kokusi u Ajovi su prvo takmičenje demokratskih kandidata za predsedničku nominaciju. U ponedeljak uveče ih je održano 1600 širom države.

Liče na masovne skupove na kojima građani javno daju podršku nekom od kandidata. Od primarnih izbora se razlikuju po tome što se podrška iskazuje javno, a ne tajnim glasanjem.

Da bi kandidat osvojio dovoljan broj glasova, mora da ima podršku minimum 15 odsto prisutnih na određenom kokusu.

Ti glasovi se onda prosleđuju partiji koja ih preračunava u broj delegata - koji glasaju na finalnoj konvenciji Demokratske stranke na kojoj će se konačno odlučiti o predsedničkom kandidatu.

Ali, ovoga puta iskrsla su tri problema.

1. Aplikacija na mobilnom telefonu

Rezultati svih kokusa je trebalo da se unesu u mobilnu aplikaciju koja je napravljena ove godine.

Aplikacija je, kako objasnio predsednik Demokratske stranke u Ajovi Troj Prajs, podatke zabeležila samo delimično. Uočen je i problem u kodiranju, koji je kasnije ispravljen.

Demokratska stranka je saopštila da aplikacija nije hakovana.

2. Zauzete telefonske linije

Kada su neki od zaduženih za brojanje glasova na kokusima hteli rezultate da prijave telefonom - kažu da su satima čekali da se neko javi.

"Naši ljudi su čekali na vezi od 9 do 11 uveče", rekao je predsedavajući kokusa u okrugu Lin Bret Najls.

3. Složeno brojanje glasova

Sistem brojanja glasova na kokusima u Ajovi je ove godine promenjen, pa su se umesto jednog rezultata prijavljivala tri.

Demokratska stranka je 16. januara ove godine saopštila da će biti objavljivani rezultati dva kruga glasanja i broja delegata koji su proizašli iz tih glasova.

Cilj je bio da se poveća transparnetnost, ali je istovremeno proces postao i mnogo komplikovaniji.

Zašto su glasovi iz Ajove važni?

Broj delegata koji dolazi iz ove države nije veliki - svega 41. Da bi neki kandidat osvojio nominaciju ununtar partije potrebno je da ima glasove najmanje 1991 delegata u Demokratskoj stranci.

Ali, budući da je ovo prvo javno takmičenje kandidata u trci za Belu kuću, rezultati iz Ajove su važni kako bi demokratski kandidati definisali svoje startne pozicije.

XS
SM
MD
LG